CRONICA  CRESTINA  ROMANEASCA

SA SCRIEM ISTORIA NEAMULUI PENTRU URMASI

De la Revista de Arta si Cultura”IOSIF VULCAN”
Australia. Director: Ioan Miclau
Doresc preaiubitului meu prieten,
Preot Gheorghe Nemes, multi ani inainte, de slujire
Bisericii lui  Hristos Mantuitorul.
Iar pentru ca suntem impreuna fii ai comunei Gepiu,
copilarind impreuna, mai doresc sa multumesc astazi,
iubitului Parinte, pentru ca mi-a daruit cartea lui DOSOFTEI,
in anul 2001, si pe care o avem acum la biblioteca „Mihai Eminescu”
din Australia. Si azi ma minunez de bunatatea Sa.
Dumnezeu sa  Va invredniceasca, inainte, cu inca 40 de ani de slujire
si iubire pentru Biserica Oradea-Vii ”
Cu drag

Ioan Miclau
AUSTRALIA
2007

_________________________

Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei, Bihorului si Salajului
Parohia Ortodoxa Romana Oradea – Vii
Nr.121/12sept.2006
RAPORT

cu privire la construirea Casei Parohiale si a Complexului
Social-Cultural „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe”
din Parohia Ortodoxa Romana Oradea – Vii,
Str.Lacu Rosu nr. 13, Oradea

Dorinta de a construi o casa parohiala pe langa biserica Parohiei Ortodoxe
Romane Oradea – Vii  am avut-o inca din anul 1981, cand prin transfer am venit de la parohia Tinca la Parohia Oradea – Vii.
Aceasta dorinta i-a animat si pe predecesorii mei preoti si credinciosi ai parohiei, dupa cum rezulta din procesele verebale intocmite de parintele Gheorghe Coman (tatal cunoscutei poete  Ana Blandiana), preot-paroh intre anii 1945-1952. Acest vis nu s-a putut realiza din cauza vremurilor potrivnice care s-au abatut asupra Tarii, a Bisericii si a preotilor. Cartierul cu toate casele din jurul bisericii era prevazut spre demolare.
Abia dupa Revolutia din Decembrie 1989, am inceput sa fac demersurile pentru intocmirea dosarului cu actele necesare pentru fondarea si construirea unui asezamant bisericesc. Dupa mai multi ani de osteneala am reusit sa primesc toate aprobarile necesare, dupa cum se poate vedea din actele atasate prezentului raport de activitate.
Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte  Ioan Mihaltean, Episcopul Oradiei
Bihorului si Salajului, am inceput lucrarile:
„…Azi 29 martie 2000 am vizitat locul pe care se va zidi
noua casa parohiala. Dumnezeu sa le stea aproape pentru
plinirea lucrarillor.
Ioan,
Episcopul Oradiei”
asa cum s-a consemnat in Cartea de Aur a Bisericii.
Lucrarile au inceput cu demolarea tuturor constructiilor existente, ajunse in
stare avansata de degradare, incat la un moment dat vecinii care aveau animale carau si depozitau gunoaiele in curtea casei parohiale de la nr. 13, dupa cum se
vede si din imaginea alaturata surprinsa in timpul lucrarilor de demolare si curatire a amplasamentului. In toamna anului 2000 s-a turnat fundatia si planseul de deasupra demisolului, urmand ca in primavara anului 2001 sa se ridice peretii din beton si caramida, lucrari executate de firma Constrans S.R.L.
din Oradea, condusa de d-l Director Rosca Stefan.
In anul 2002 au continuat lucrarile la scheletul de lemn si asezarea tiglei
peste toata suprafata construita. In anul 2003 au inceput lucrarile de tencuire si driscuire a peretilor atat in interior, cat si in exterior, pentru ca tot in cursul anului  2003 sa se comande executarea si montarea celor 34 de geamuri termopan si 20 de usi, lucrare executata de firma Omnia din Carei. Tot acum in anul 2003 s-a intocmit devizul pentru introducerea curentului electric trifazic prin cablu de cupru, racordul fiind realizat prin cablare subterana de S.C.Electrica Oradea. Prin acelasi tub subteran au fost introduse firele pentru sonerie, alarma, supraveghere video, televiziune pe cablu si telefon.
Concomitent cu tencuirea exteriorului au fost amplasate si icoanele de mozaic de pe fatada casei :  Sfantul Mare Mucenic Gheorghe deasupra usii de la
intrare, precum si doi ingeri cu cununa de lauri si sigla parohiei deasupra geamului semirotund dinspre biserica. Aceste lucrari au fost executate de firma Georgie’s S.R.L. din Iasi, firma condusa de d-l Morar Virgil, aceeasi firma care a executat si vitraliile Bisericii Albastre, precum si mozaicurile Catefralei Mitropolitane din Cluj si mozaicurile Manastirii Sambata de Sus.
Tot in anul 2004, se contracteaza si se executa lucrarile de amplasare a ornamentelor in exterior, in interiorul camerelor, la ferestre, usi, tavane, stalpi de sustinere, precum si la mansarda. Toate lucrarile au fost executate de firma d-lui Vaghi Emeric din Salonta, str. Oradiei, nr. 64.
In anul 2005, se face introducerea apei potabile si a caldurii pe toata suprafata interioara, toate caloriferele si tubulatura din cupru au fost aduse din Ungaria si au fost montate de d-l Tiberiu Turzo din Salonta. Tot acum se fac sapaturi pentru canalul menajer si cel pluvial, executate de firma d-lui Mihut Adi-Mihset S.R.L., precum si de R.A. Apa-Canal Oradea.
Se lucreaza concomitent si la amenajarea trotuarelor si a platoului din fata casei parohiale cu dale din beton in doua culori. Se imbraca treptele de la intrare si platoul principal cu placi de granit, de catre firma Marmorex din Oradea, condusa de d-l Florin Boca. Tot domnia sa a executat si pervazurile de marmura in interiorul si exteriorul casei parohiale si a donat granitul de culoare neagra pentru istoricul Bisericii Albastre. De asemenea se executa scara interioara de la demisol pana la mansarda, din lemn si fier forjat, o adevarata bijuterie, executata de firma d-lui Breazu din Oradea (ianuarie-august 2005).
Tot in anul 2005 se amenajeaza curtea si gradina casei parohiale, intr-un adevarat parc cu trandafiri, brazi argintii, tuia si mult spatiu verde englezesc.

In partea stanga a casei parohiale se gaseste o cruce inalta de 5m, avand pe o latura  un crucifix lucrat in mozaic georgian, iar pe latura dinspre casa cu icoana Maicii Domnului indurerata, de asemenea in mozaic georgian.
In partea dreapta a casei parohiale, pe 2 catarge cu inaltimea de 5 metri vor fi inaltate drapelul national al Romaniei si drapelul Patriarhiei Ortodoxe Romane.
In timpul lucrarilor efectuate la noua casa parohiala, am invitat si am primit de mai multe ori vizita de lucru a Preasfintitul Parinte Dr. Petroniu Salajanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului, care de fiecare data ne-a incurajat si apreciat.
Astfel la data de 4 martie 2006, Preasfintia Sa a insotit la Biserica Oradea-Vii, si in mod cu totul special la casa parohiala pe Inalt PreaSfintitul Parinte  Andrei,
Arhiepiscopul de Alba Iulia  care a consemnat in Fanta Evanghelie si in Cartea de Aur a Bisericii urmatoarele:
Dupa ce am vazut Biserica am vizitat si aceasta casa minunata,
rodul ravnei Parintelui Gheorghe Nemes, care te cucereste si prin
eleganta si prin finetea cu care a fost realizata.
Ai mila, Doamne, de toti cei ce iubesc misiunea Bisericii Tale.

Andrei
Arhiepiscop de Alba-Iulia”
Toate lucrarile au fost achitate la timp, din contributiile benevole ale
credinciosilor, a firmelor private si a unor institutii publice, cum ar fi Primaria Municipiului Oradea si Consiliul Judetean. Tuturor li se cuvine o aleasa recunostinta si o deosebita multumire.
Dupa ce am amintit de toate cele de mai sus, se cuvine sa arat care este rolul unei asemenea cladiri aici in imediata apropiere a Bisericii Albastre cu Hramul Sfantul Ierarh Nicolae.
Mai intai, doresc sa apreciez ca era foarte necesar sa construim un edificiu pe acel loc considerat „parasit” si al „nimanui”, mai cu seama ca in zona Bisericii noastre, Biserica Greco-Catolica si-a zidit o manastire si un adevarat complex de cladiri pentru nevoile enoriasilor. Biserica Romano-Catolica poseda Sirul canonicilor si Palatul Baroc, fostul Muzeu al Tarii Crisurilor. Tot dansii au in apropiere de Biserica Albastra, pe str. Traian Lalescu
o biserica, o casa parohiala si o gradinita de copii. In marginea parohiei, pe str.
O limpiadei, Cultul Martorii lui Iehova a zidit sala de rugaciuni si alte cladiri cu caracter social. Pe teritoriul fostului cimitir Olosig, Biserica Reformata a construit o biserica, clopotnita si alte cladiri cu caracter social.
Lista ar putea continua. Vazand toate acestea, m-am sfatuit cu membrii Consiliului Parohial, cu toti credinciosii parohiei, si am decis sa nu fim mai prejos si sa pornim la lucru dupa posibilitatile noastre pentru a construi o casa parohiala adaptata nevoilor actuale. Ideea a fost acceptata de membrii Consiliului Parohial, care au urmarit indeaproape stadiul lucrarilor si au fost de fata la receptia facuta de d-l arhitect-sef Alexandru Moisi, de la Proiect Bihor, precum si de specialisti din cadrul Primariei Oradea, declaranduse foarte multumiti de respectarea proiectului si de calitatea lucrarilor executate la noua casa parohiala.
Membrii Consiliului Parohial sunt urmatorii:
-Sonea Liviu                       -epitrop I
-Negrut Teodor                   -epitropII
-Costea Ioan                       -epitropIII
-Craciun Ioan                      -casier
-Iluta Dacian                       -cantaret
-Goman Gheorghe               -consilier
-Marian Aurel                      -consilier
-Goncan Aurel                     -consilier
-Todea Aurel                       -consilier
-Hava Gheorghe                   -consilier
-Brancoveanu Dan                -consilier
-Bejan Gheorghe                   -consilier
-Ionut Radu                          -consilier
-Vonea Andrei                       -consilier
-Gal Sorin                             -consilier
-Marian Maria                        -ingrijitoare
Casa parohiala a fost prevazuta cu: demisol, parter, etaj si mansarda.
1. Demisolul este prevazut a adaposti o cantina sociala si un atelier de pictura pentru copii.
2. Parterul cuprinde cancelaria parohiala, hol de primire, biblioteca, sufragerie si
alte incaperi.
3. Etajul cuprinde apartamentul preotului-paroh.
4. Mansarda este construita pe toata suprafata casei si este amenajata pentru muzeul eclezial.
Vazand ca lucrarile se apropie de sfarsit, ne-am gandit sa prevedem o zi pentru binecuvantarea si sfintirea acestui asezamant.
Dupa mai multe discutii purtate cu membrii Consiliului Parohial, si nu in ultimul rand cu P.P Prea Sfintiile Lor Ioan Si Petroniu, ne-am indreptat cu gandul spre data de 3 octombrie 2006, zi cand biserica Parohiei Oradea – Vii, aniverseaza 68 de ani de la punerea pietrei de temelie de catre Episcopul de vie amintire Dr. Nicolae Popovici. Si tot acum, la 1 octombrie 2006, cu ajutorul lui Dumnezeu, semnatarul acestor randuri va implini 40 de ani de preotie – din care
10 ani la Homorog, jud.Bihor, intre anii 1966-1976,  5 ani la Parohia din Tinca, intre anii 1976-1981 si 25 ani la Oradea-Vii, intre anii 1981-2006.

La toate lucrarile mai sus  amintite am fost sprijinit si de preotii impreuna
slujitori:
-P.C.Parinte Prof. Dr.Dumitru Abrudan
-P.C.Parinte Viorel Samasca-Nemes
Pentru toate realizarile din cei 40 de ani de preotie, aduc multumire lui Dumnezeu, precum si familiei mele, in mod cu totul special preoteselor Paulina
Nemes si Carmen Samasca-Nemes.
Aceleasi multumiri membrilor Consiliului Parohial, Comitetului Parohial, tuturor credinciosilor care au fost alaturi de mine si mai ales ierarhilor sub al caror omofor arhieresc am pastorit.
-Prea Sfintitului Valerian Zaharia, care m-a hirotonit pe data de 21-22 noiembrie, 1966.
-Prea Sfintitului Vasile Coman, care m-a instalat la Tinca si Oradea.
-Prea Sfintitului Ioan Mihaltan, care mi-a binecuvantat casa si familia, copiii, ginerii si nepotii.
Prea Sfintitului Parinte Petroniu Florea, care ne-a inconjurat cu multa dragoste si apreciere din momentul venirii Prea Sfintiei Sale la Oradea.
Un ales gand de recunostinta pentru Inalt PreaSfintitul Bartolomeu, actualul Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului care la data de 2 octombrie 1988, cu prilejul sarbatoririi semicentenarului Bisericii Oradea – Vii, a savarsit Sfanta Liturghie si a consemnat in cartea de aur a Bisericii:
„Cu multa emotie am slujit Sfanta Liturghie, intr-un vast
solemn sobor de preoti – in aceasta grandioasa biserica, a carei
aniversare semicentenara adauga un plus de constiinta crestina
si romaneasca admirabililor ei enoriasi.
Bunul Dumnezeu sa aiba in Sfanta Sa paza pe parintele  paroh
Gheorghe Nemes, pe familia sa, pe toti ostenitorii, slujitorii si
credinciosii  „Bisericii  Albastre”.        2 oct.1988
Arhimandrit B.V. Anania”

Vesnica recunostinta aducem Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane,
Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, care la data de 4 iunie , 1995, a vizitat
si a slujit la Biserica Albastra, consemnand in Cartea de Aur a Bisericii
urmatoarele :
„Multumesc din inima credinciosilor si preotilor parohiei C.F.R.
„Biserica Albastra” pentru primirea crestineasca cu prilejul Vecerniei,
din duminica Sfintilor Parinti de la Niceea.       2 iun.1995
Teoctist
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane”
Fie ca aceasta casa parohiala, precum si toate celelalte obiective de cult si
social-culturale inaltate in cei 40 de ani de preotie sa fie spre Slava  lui Dumnezeu, bucuria credinciosilor si podoaba municipiului Oradea si a judetului Bihor.
Acest raport s-a inaintat spre binevoitoare luare la cunostinta:
-Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
-Inalt PreaSfintitului Parinte Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si
Maramuresului.
-Prea Sfintitului Parinte Ioan, Episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului
-Prea Sfintitului Parinte Petroniu, Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului
si Salajului
si cu smerita rugare si multumita lui Dumnezeu pentru tot harul si ajutorul revarsat asupra noastra.
Cu fiiasca dragoste in Hristos Domnul nostru.
Preot-paroh Gheorghe Nemes
Parohia Oradea-Vii
(Stampila si semnatura)

Reclame

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

" Revista de arta si cultura IOSIF VULCAN " este fondata de scriitorul IOAN MICLAU , din Australia , si apare in editia "pe hartie " avand ca editor BIBLIOTECA " MIHAI EMINESCU" din Cringilla , Australia . Editia on-line este realizata prin colaborarea dintre Biblioteca " Mihai Eminescu" ,Cringilla, Australia, si ARP- ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU , Bucuresti -Romania . **** Director : IOAN MICLAU

========================== REDACTIA - contacte aici >>>>> _____________________________ _____________________________

IMAGINE DIN BIBLIOTECA „MIHAI EMINESCU“, CRINGILLA, AUSTRALIA

EDITORIAL de IOAN MICLĂU

ADEVARUL STRALUCESTE CA AURUL ====================== Adevarul straluceste ca aurul pierdut prin noroiul strazii.Furtuna, ploaia si vantul nu fac altceva decat sa spele suprafata obiectului de aur, scotand si mai mult in evidenta stralucirea acestuia. Asa vad eu in aceste revolte sociale internationale actuale, iesind la suprafata stralucind, adevarul adevaratei istorii a Romanilor. Ce mare si drept este Dumnezeu ! Indemnul la a scrie aceste randuri, recunosc, are la origini doua surse : a) Scrierea profesorului Gheorghe Constantin Nistoroiu, sub genericul : “Respect crestin fata de proprietate dar responsabilitate sacra fata de Mostenirea Neamului”.>>continuare>> ======================= VINA DE A FI POET "Numai pomul dezradacinat stie gustul pamantului de acasa; numai omul dus peste mari si tari stie cat de grea este povara dorului de Tara; numai poetul arde ca o torta, in fiecare zi, in fiecare noapte. Nu stiu daca I.Miclau si-a luat tarana din gradina casei parintesti, ca sa-si inveleasca trupul cu ea cand o fi sa fie. Sunt sigur, insa, ca a luat cu sine atatea amintiri, cat sa-i ajunga pentru o vesnicie. Isi inveseleste sufletul cu ele, cand il patrunde frigul strainatatii; isi oblojeste ranile ce i le fac sagetile singuratatii; isi sterge lacrimile dorului, isi doineste neimplinirile si putinele bucurii ale vietii. Si toate astea le rabda cu stoicism, stiind ca astfel isi ispaseste vina de a fi POET." (Pr. Prof.Dr. Al. Stanciulescu-Barda) ____________________________ UN FILM DE BEN TODICA DESPRE UN POET ROMAN LA ANTIPOZI Todica - Poetul IOAN MICLAU - carti, pasari si vazduhul -ep1 ============================ Todica - Poetul IOAN MICLAU - Carti...- versiune ptr.TV -ep2 ============================

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

_______________________________

TEME, RUBRICI ŞI AUTORI

15 Februarie 2007: DE ASTĂZI, REVISTA „IOSIF VULCAN“ APARE ON-LINE ŞI VA FI CITITĂ ÎN TOATĂ LUMEA!

De la Biblioteca Romaneasca "MIHAI EMINESCU" Wollongong, N.S.W Incepand cu luna februarie,2007, cititorii Revistei de Arta si Cultura "IOSIF VULCAN" vor putea ceti revista pe internet-on-line, gratuit. Revista apare prin voluntariat, devenind astfel accesibila cititorilor romani de pretutindeni in lume. Se alatura prin conceptie si servicii "SPIRITULUI ROMANESC" revista romanilor din AUSTRALIA, revistei "ANTIPOZI", precum si buchetului de Publicatii on-line, (25 la numar) ale ASOCIATIEI ROMANE PENTRU PATRIMONIU- ROMANIA. Revista "IOSIF VULCAN" poate fi accesata la adresa: www.revistaiosifvulcan.vordpress.com Numai cu cativa ani in urma era de neinchipuit o asemenea posibilitate de extensie a culturii si expresiei romanesti, dar iata ca astazi este posibil. Doamne ajuta ! Lucrarile dumneavoastra pot fi primite la adresa de e-mail:ioan@internode.on.net Scriitor : Ioan MICLAU

DUPĂ ZECE ANI…

…AM LEGAT PRIN ACEASTĂ REVISTĂ, O CALE ÎNSPRE INFINITUL LITERATURII ŞI CULTURII ROMÂNILOR DIN LUME!… Considerându-mă întrutotul aparţinător comunităţii româneşti din Australia, continuându-mi chemările mele înspre artele frumoase, române şi universale, voi continua a fi în serviciul acestora, a cărţii româneşti prin modesta biblioteca „Minai Eminescu”, şi prin cărţile ce aşteaptă în minte-mi, ieşirea în lume! Din motive de vârstă şi sănătate, însă dornic de a scrie ceea ce mai am viu în cutiuţa imaginaţiei mele şi a nu le duce cu mine în mormânt, mă sfătuie gândul, aud un îndemn interior: lasă calea tinerei generaţii ce vine, a duce mai departe gazetariile şi revistele literare, după orientările şi visele lor de continuitate şi existenţialitate a acestei frumoase naţii române!”

De un deceniu am editat această Revistă de Artă şi Cultură „IOSIF VULCAN”, adică 10 ani, şlefuind-o şi îngrijind-o spre a duce cititorilor cele mai curate, sfinte sentimente, de iubire a tot ceea ce este frumos şi uman. Să nu uităm Limba, cântecul, dansul, credinţa, simbolurile acestui neam din care ne tragem, al Românilor.

Mulţumesc tuturor celor ce m-au susţinut, fie prin sfat şi contribuţii, fie prin critici sau derâderi, căci recunoşteam prin ştiinţa mea luminată de Dumnezeu, a iubii fiinţa omenească aşa cum a creat-o pe fiecare în parte!

Deci cu mândrie şi speranţe în tinerimea noastră română dornică de viaţă şi viitor, las drum viselor lor, nu fac ruptură ci am legat prin această revistă o cale înspre infinitul Literaturii şi Culturii Neamului Românesc!

IOAN MICLAU din GEPIU, AUSTRALIA – 31 Decembrie 2006 / 1 Ianuarie 2007 (Cu lacrimi – IM)

=====================

AGENDA PRIMILOR PAŞI!

============================ ________________________ Biblioteca "MIHAI EMINESCU" -2006 13 McGovern Street, Cringila, N.S.W, 2502 - AUSTRALIA ________________________ Biblioteca " Mihai Eminescu " a fost declarata constituita la data de 25 Septembrie , 1996 , cu programul de deschidere si servire a cititorilor incepand cu dimineata zilei de 26 , ceea ce corespundea festiv si cu istoricul eveniment (mai putin cunoscut ) , Septembrie 1851 , cand Emigratia romana adera la Comitetul european de la Londra, reprezentantul ei fiind D .Bratianu. Deci, idee a unei unitati a emigratiei romane are radacini istorice. Biblioteca este o investitie privata a familiei Ioan si Florica MICLAU dar este de serviciu public pentru comunitatea romaneasca , pentru imprumut de carti cititorilor romani, cu deplina gratuitate pentru servicii. Inceputul a fost modest, si numai din drag comunitar, pentru etnia romana mai putin numeroasa in zona la acel timp, care sa poata gasi undeva o carte romaneasca, pentru citit. Treptat biblioteca s - a imbogatit prin noi carti cumparate de familia Miclau. Pastram pe agenda istoricului bibliotecii si ajutorul dat de familiile de romani din Australia care au donat carti, precum si precum si pe cele primite din partea unor vizitatori romani prin intermediul Ambasadei Romane din Canberra. Biblioteci judetene din Romania, respectiv, Oradea-Bihor, Cluj-Napoca, chiar de la Arhivele nationale ale Romaniei, carti de mare valoare cum sunt: "Romania . Evolutie in Timp si Spatiu" , "Romania in Documente si Album" La timpul respectiv am multumit tuturor celor ce ne-au intins o mana de ajutor cu o carte romaneasca, si le multumim si azi, in al 12-lea an de existenta. Aprecierile cititorilor au fost intotdeauna publicate in filele Revistei "Iosif Vulcan", aparuta si aceasta in anii 1997, ca o necesitate si tocmai pe fondalul acestei biblioteci. Viitorul bibliotecii acesteea, nu poate fi decat frumos, deoarece odata existenta, aceasta eventual isi poate schimba adresa dar nu serviciile. Co-proprietar de perspectiva in timp deci, speram a fi tocmai fiica noastra Tincuta Miclau, actualmente studiind pentru a doua Diploma universitara aici in Australia, avand deja versuri publicate, deci o tanara speranta prin care biblioteca va supravietii negresit. Bibliotecar Ioan MICLAU AUSTRALIA

„NESTORUL PRESEI ROMANESTI ”

Se împlineste in acest an 2007 un secol de la trecerea în eternitate a lui Iosif Vulcan, om de cultură de o importanţă deosebită pentru epoca sa, „Nestorul presei româneşti”, cum avea să fie numit de un exeget. Manifestările dedicate acestuia, consacrate evenimentului şi organizate în judeţul Bihor, au fost multiple şi cuprinzătoare pentru întreaga activitate a acestui om de cultură. >prof.>Iosif Popa >>

===================== ________________________

IDEI , INITIATIVE SI CHIPURI DE LA ROMANII- AUSTRALIENI

===================== O Actiune ce se cere a fi pornita de urgenta si fara un timp determinat: “Inventarierea cartii romanesti vechi! Aceasta actiune are la baza o idee mare, care aminteste de acea arheologie lingvistica atat de necesara, dar cu potential recuperator de patrimoniu romanesc incalculabil, readucand in realitate valori ale culturii si istoriei romane vechi, stravechi, care momentan stau necunoscute, cine stie pe unde, sortite pierderii si distrugerii. Ca sa fie mai clara actiunea propusa, nu este vorba de adunari si stocari de carti intr-un loc, ci doar de comunicari statistice, prin care sa se adune niste date si informatii de existenta acestora. Esential va fi existenta cartii, titlul acesteea, autorul, anul publicatiei, limba in care este publicata, tematica acestei carti, etc., locul unde se afla cartea, starea ei de ingrijire, daca necesita reparat, etc., etc. ___________________________ ___________________________ Actiunea este la nivel global, iar ideea este a se cere sprijin si participare tuturor familiilor romanesti de pretutindeni, nu tocmai la bibliotecile mari existente, unde evidentele oricum sunt clare si asigurate! IOAN MICLAU >>> continuare>>> ==================== SCRIITORI DE LA ANTIPOZI ==================== Despre scriitor si cineast -aici>>>> ==================== Despre scriitoare si eseista -aici >>>>>> ==================== ADEVĂRATE, REALE PUNŢI DE LEGĂTURĂ, ÎNTRE ROMÂNI! Cornelia .T. Chifu: Spune-mi mai clar ce înseamnă revista losif Vulcan. Cu drag şi consideraţie.“ Ben Todica : „losif Vulcan“ e o revistă literară realizată de poetul loan Miclău, în care scriitori, poeţi, jurnalişti, specialişti, cititori, îşi publică lucrările. Abonamentul anual costă 20 de dolari. Acesta e salariul pe o oră de muncă în Australia. Scriitorul loan Miclău, este şi fondatorul, proprietarul, Bibliotecii Mihai Eminescu din Cringila, N.S.W, Australia, de unde cititorii români împrumută cărţi prin poştă. Deci este un om pasionat şi dedicat culturii neamului. !“ ==================== Pr. Ioan Vasile Prundus, de la Biserica "Sf.Ioan Botezatorul" - Sydney, la biblioteca "Mihai Eminescu" - Cringila, N.S.W ___________________________ ___________________________ Pictura tinerei Ramona Bozan - orasul Wollongong, N.S.W - Australia ____________________________
iulie 2018
L M M J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

RSS Revista IOSIF VULCAN – Australia

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: