LA O RASCRUCE A ISTORIEI

Adunate de Amiral Dan ZAHARIA

 

Un Stat nou, un suflet nou

Declaratii facute Presei la 1 Februarie 1941

 

Domnul General ION ANTONESCU a facut in ziua de 1 Februarie 1941,

declaratii reprezentantilor presei, catre intreaga Tara.

Aceste declaratii clarifica si explica situatia actuala si cuprind perspectivele

viitorului.

Domnul General ION ANTONESCU se adreseaza, rand pe rand, Tineretului,

Legionarilor adevarati si tuturor Romanilor :

 

TINERI, STUDENTI, LEGIONARI ADEVARATI,

 

Mi-am smuls pana azi suflet din sufletul meu ca sa-l fac punte de viata si intelegere vesnica intre mine si voi. Suferintele voastre de altadata le-am facut suferintele mele;

iar biruinta Tarii si a mea de la 6 Septemvrie, am facut-o biruinta voastra. Am lasat o clipa haina ostirii, haina mandriei si a vietii mele intregi si am imbracat camasa verde ca sa va dau voua semnul unirii si altora semnul increderii in voi.

V-am chemat la conducerea Statului si v-am dat toate locurile de raspundere ca sa simtiti ca si voi sunteti Statul si pe constiinta voastra se reazama pastrarea

si mandria lui. Mi-ati jurat credinta – Regelui si mie – la 6 Octomvrie la Bucuresti si la 8 Noemvrie la Iasi si toti conducatorii vostrii mi-au reinoit legamantul de ascultare

la 27 Noemvrie. M-am trudit luni de-a-randul sa salvez Statul prabusit, cu granitele sfaramate si Romanii pribegi; sa restabilesc finantele si sa reorganizez totul, in imprejurarile turburi ale razboiului din jurul nostru.

Am atras atentia conducatorilor vostri ca unele elemente imping Statul la dezordine, ca altii alearga dupa interese materiale, ca unele elemente bune nu sunt folosite, ca productia tarii scade, ca anarhia ne pandeste. Am somat pe cei raspunzatori sa-si faca datoria, impunand disciplina, prevestindu-le ca va veni un moment cand vor fi navaliti si depasiti de anarhie; v-am adresat tuturor sfaturi parintesti, cerandu-va sa va faceti datoria de Romani si Legionari.

Pe conducatorii vostri i-am tratat ca pe copii mei, deschizandu-le casa si sufletul si marturisindu-le zilnic toate grijile si actele ce trebuia sa infaptuim. Drept orice, s’a pornit o actiune absurda in contra Guvernului, desi era Guvern National-Legionar si cu toate ca mi se jurase credinta. S-a facut insinuari netrebnice ca asi ocroti masoneria sau ca a-si lasa ca fortele oculte straine, sa influenteze conducera Tarii.

Trecutul meu, onoarea mea de ostas, lupta mea de o vieata intreaga in contra ticalosilor, vointa mea neinduplecata de a realiza Statul National-Legionar si tot ce facusem pana atunci pentru Legiune, n-au fost puse in cumpana.

Forte oculte straine, netrebnici pradatori si anarhisti strecurati in mare numar in randurile Legiunii, au impins la vrajba, la prada si la nebunie. Tineri curati, studenti idealisti, legionari supusi, au devenit instrumente oarbe in mana unor ambitiosi, care s-au ascuns, dupa ce au incurajat revolta si dupa ce n-au mai putut stapani bandele netrebnice de anarhisti si disperati, intrati in lupta pentru interese straine si nu pentru Legiune.

Tara a fost astfel aruncata intr-o framantare nebuna pe care n-au putut-o opri decat onoarea, eroismul si patriotismul ostasului roman, stanca nepieritoare a drepturilor patriei.

S-a tras in Armata, fara nici un motiv, fara nici o provocare; s-a incercat dezarmarea si umilirea ostasilor; au fost omorati ofiteri si soldati pe la spate, doi au fost arsi de vii.

Am fost asediat eu, Conducatorul Statului, cerandu-mi-se de colaboratorii mei, care imi jurasera credinta, sa pasasesc conducerea Guvernului sub amenintarea gloantelor.

Desi ma gaseam la inceput nepregatit de aparare, am raspuns ca prefer sa cad la postul de onoare, decat sa ma dezonorez pe mine, sa dezonorez armata si sa prabusesc Statul prin gestul meu de slabiciune.

Tineret, treseste-te. Ajunge, Legionari adevarati, faceti-va examenul constiintei.

Numai dusmanii Tarii, ai vostri si ai mei au putut pune la cale aceasta actiune nevrednica in care unii au cazut poate de buna credinta, altii din ambitii sau interese, iar unii platiti de mana dusmana.

Numai tradatorii v-au putut sfatui sa trageti in armata, atunci cand stiti ca niciodata Legiunea n-a avut acest drept, iar Capitanul a preferat sa se jertfeasca decat sa provoace miscari si lupte intre Romani.

Aruncati de pe frunte si de pe ochi valul cernit al ratacirii si din maini armele

tradatarii.

Fiindca Generalul Antonescu n-a inselat, nu inseala si nu va insela niciodata.

Eu nu sunt Conducator de Stat tiran, n-am clica de aparat si n-am interese sau o viata imorala de ascuns. Eu apar Tara si destinul ei impotriva tuturor dusmanilor si a tuturor ratacitorilor. Toata viata si vointa mea este in slujba Neamului, a onoarei lui, a onoarei voastre. Am asigurat linistea Tarii si o voi stapani impotriva oricui. Armata e treaza la datorie, Tara intreaga e constienta de raspunderea ce o avem. Am ordonat arestari ca sa prind reteaua ratacirii si a infamiei, a pradatorilor si a ocultei straine. A doua oara nu va mai indrasni, fiindca pumnul de otel al onoarei si al constiintei va zdrobi sub vointa armatei orice incercare.

N-am ucis pe nimeni. Fiindca am inca suflet de parinte. Pe fostii membri ai guvernului care se vor dovedi ca au tradat, ii voi pedepsi cu deportarea. Pe vinovatii netrebnici ii voiu pedepsi cu ocna. Pe vagabonzii si hotii de rand ii voiu pedepsi cu puscaria.

Niciun nevinovat nu va suferi vreo pedeapsa, fiindca pedeapsa mea nu pleaca din nici o ambitie desarta, a judecatorilor din nici o ura, a Armatei din nici

o razbunare.

Dar, de acum inainte voiu fi necrutator. Nici o abatere, nici o ratacire, nici o incercare nu va mai fi ingaduita!” ( C & Co. , S.A.R.-Bucuresti, 1941)

RADU MIHAI CRIŞAN

02.09.2007

Reclame

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

" Revista de arta si cultura IOSIF VULCAN " este fondata de scriitorul IOAN MICLAU , din Australia , si apare in editia "pe hartie " avand ca editor BIBLIOTECA " MIHAI EMINESCU" din Cringilla , Australia . Editia on-line este realizata prin colaborarea dintre Biblioteca " Mihai Eminescu" ,Cringilla, Australia, si ARP- ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU , Bucuresti -Romania . **** Director : IOAN MICLAU

========================== REDACTIA - contacte aici >>>>> _____________________________ _____________________________

IMAGINE DIN BIBLIOTECA „MIHAI EMINESCU“, CRINGILLA, AUSTRALIA

EDITORIAL de IOAN MICLĂU

ADEVARUL STRALUCESTE CA AURUL ====================== Adevarul straluceste ca aurul pierdut prin noroiul strazii.Furtuna, ploaia si vantul nu fac altceva decat sa spele suprafata obiectului de aur, scotand si mai mult in evidenta stralucirea acestuia. Asa vad eu in aceste revolte sociale internationale actuale, iesind la suprafata stralucind, adevarul adevaratei istorii a Romanilor. Ce mare si drept este Dumnezeu ! Indemnul la a scrie aceste randuri, recunosc, are la origini doua surse : a) Scrierea profesorului Gheorghe Constantin Nistoroiu, sub genericul : “Respect crestin fata de proprietate dar responsabilitate sacra fata de Mostenirea Neamului”.>>continuare>> ======================= VINA DE A FI POET "Numai pomul dezradacinat stie gustul pamantului de acasa; numai omul dus peste mari si tari stie cat de grea este povara dorului de Tara; numai poetul arde ca o torta, in fiecare zi, in fiecare noapte. Nu stiu daca I.Miclau si-a luat tarana din gradina casei parintesti, ca sa-si inveleasca trupul cu ea cand o fi sa fie. Sunt sigur, insa, ca a luat cu sine atatea amintiri, cat sa-i ajunga pentru o vesnicie. Isi inveseleste sufletul cu ele, cand il patrunde frigul strainatatii; isi oblojeste ranile ce i le fac sagetile singuratatii; isi sterge lacrimile dorului, isi doineste neimplinirile si putinele bucurii ale vietii. Si toate astea le rabda cu stoicism, stiind ca astfel isi ispaseste vina de a fi POET." (Pr. Prof.Dr. Al. Stanciulescu-Barda) ____________________________ UN FILM DE BEN TODICA DESPRE UN POET ROMAN LA ANTIPOZI Todica - Poetul IOAN MICLAU - carti, pasari si vazduhul -ep1 ============================ Todica - Poetul IOAN MICLAU - Carti...- versiune ptr.TV -ep2 ============================

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

_______________________________

TEME, RUBRICI ŞI AUTORI

15 Februarie 2007: DE ASTĂZI, REVISTA „IOSIF VULCAN“ APARE ON-LINE ŞI VA FI CITITĂ ÎN TOATĂ LUMEA!

De la Biblioteca Romaneasca "MIHAI EMINESCU" Wollongong, N.S.W Incepand cu luna februarie,2007, cititorii Revistei de Arta si Cultura "IOSIF VULCAN" vor putea ceti revista pe internet-on-line, gratuit. Revista apare prin voluntariat, devenind astfel accesibila cititorilor romani de pretutindeni in lume. Se alatura prin conceptie si servicii "SPIRITULUI ROMANESC" revista romanilor din AUSTRALIA, revistei "ANTIPOZI", precum si buchetului de Publicatii on-line, (25 la numar) ale ASOCIATIEI ROMANE PENTRU PATRIMONIU- ROMANIA. Revista "IOSIF VULCAN" poate fi accesata la adresa: www.revistaiosifvulcan.vordpress.com Numai cu cativa ani in urma era de neinchipuit o asemenea posibilitate de extensie a culturii si expresiei romanesti, dar iata ca astazi este posibil. Doamne ajuta ! Lucrarile dumneavoastra pot fi primite la adresa de e-mail:ioan@internode.on.net Scriitor : Ioan MICLAU

DUPĂ ZECE ANI…

…AM LEGAT PRIN ACEASTĂ REVISTĂ, O CALE ÎNSPRE INFINITUL LITERATURII ŞI CULTURII ROMÂNILOR DIN LUME!… Considerându-mă întrutotul aparţinător comunităţii româneşti din Australia, continuându-mi chemările mele înspre artele frumoase, române şi universale, voi continua a fi în serviciul acestora, a cărţii româneşti prin modesta biblioteca „Minai Eminescu”, şi prin cărţile ce aşteaptă în minte-mi, ieşirea în lume! Din motive de vârstă şi sănătate, însă dornic de a scrie ceea ce mai am viu în cutiuţa imaginaţiei mele şi a nu le duce cu mine în mormânt, mă sfătuie gândul, aud un îndemn interior: lasă calea tinerei generaţii ce vine, a duce mai departe gazetariile şi revistele literare, după orientările şi visele lor de continuitate şi existenţialitate a acestei frumoase naţii române!”

De un deceniu am editat această Revistă de Artă şi Cultură „IOSIF VULCAN”, adică 10 ani, şlefuind-o şi îngrijind-o spre a duce cititorilor cele mai curate, sfinte sentimente, de iubire a tot ceea ce este frumos şi uman. Să nu uităm Limba, cântecul, dansul, credinţa, simbolurile acestui neam din care ne tragem, al Românilor.

Mulţumesc tuturor celor ce m-au susţinut, fie prin sfat şi contribuţii, fie prin critici sau derâderi, căci recunoşteam prin ştiinţa mea luminată de Dumnezeu, a iubii fiinţa omenească aşa cum a creat-o pe fiecare în parte!

Deci cu mândrie şi speranţe în tinerimea noastră română dornică de viaţă şi viitor, las drum viselor lor, nu fac ruptură ci am legat prin această revistă o cale înspre infinitul Literaturii şi Culturii Neamului Românesc!

IOAN MICLAU din GEPIU, AUSTRALIA – 31 Decembrie 2006 / 1 Ianuarie 2007 (Cu lacrimi – IM)

=====================

AGENDA PRIMILOR PAŞI!

============================ ________________________ Biblioteca "MIHAI EMINESCU" -2006 13 McGovern Street, Cringila, N.S.W, 2502 - AUSTRALIA ________________________ Biblioteca " Mihai Eminescu " a fost declarata constituita la data de 25 Septembrie , 1996 , cu programul de deschidere si servire a cititorilor incepand cu dimineata zilei de 26 , ceea ce corespundea festiv si cu istoricul eveniment (mai putin cunoscut ) , Septembrie 1851 , cand Emigratia romana adera la Comitetul european de la Londra, reprezentantul ei fiind D .Bratianu. Deci, idee a unei unitati a emigratiei romane are radacini istorice. Biblioteca este o investitie privata a familiei Ioan si Florica MICLAU dar este de serviciu public pentru comunitatea romaneasca , pentru imprumut de carti cititorilor romani, cu deplina gratuitate pentru servicii. Inceputul a fost modest, si numai din drag comunitar, pentru etnia romana mai putin numeroasa in zona la acel timp, care sa poata gasi undeva o carte romaneasca, pentru citit. Treptat biblioteca s - a imbogatit prin noi carti cumparate de familia Miclau. Pastram pe agenda istoricului bibliotecii si ajutorul dat de familiile de romani din Australia care au donat carti, precum si precum si pe cele primite din partea unor vizitatori romani prin intermediul Ambasadei Romane din Canberra. Biblioteci judetene din Romania, respectiv, Oradea-Bihor, Cluj-Napoca, chiar de la Arhivele nationale ale Romaniei, carti de mare valoare cum sunt: "Romania . Evolutie in Timp si Spatiu" , "Romania in Documente si Album" La timpul respectiv am multumit tuturor celor ce ne-au intins o mana de ajutor cu o carte romaneasca, si le multumim si azi, in al 12-lea an de existenta. Aprecierile cititorilor au fost intotdeauna publicate in filele Revistei "Iosif Vulcan", aparuta si aceasta in anii 1997, ca o necesitate si tocmai pe fondalul acestei biblioteci. Viitorul bibliotecii acesteea, nu poate fi decat frumos, deoarece odata existenta, aceasta eventual isi poate schimba adresa dar nu serviciile. Co-proprietar de perspectiva in timp deci, speram a fi tocmai fiica noastra Tincuta Miclau, actualmente studiind pentru a doua Diploma universitara aici in Australia, avand deja versuri publicate, deci o tanara speranta prin care biblioteca va supravietii negresit. Bibliotecar Ioan MICLAU AUSTRALIA

„NESTORUL PRESEI ROMANESTI ”

Se împlineste in acest an 2007 un secol de la trecerea în eternitate a lui Iosif Vulcan, om de cultură de o importanţă deosebită pentru epoca sa, „Nestorul presei româneşti”, cum avea să fie numit de un exeget. Manifestările dedicate acestuia, consacrate evenimentului şi organizate în judeţul Bihor, au fost multiple şi cuprinzătoare pentru întreaga activitate a acestui om de cultură. >prof.>Iosif Popa >>

===================== ________________________

IDEI , INITIATIVE SI CHIPURI DE LA ROMANII- AUSTRALIENI

===================== O Actiune ce se cere a fi pornita de urgenta si fara un timp determinat: “Inventarierea cartii romanesti vechi! Aceasta actiune are la baza o idee mare, care aminteste de acea arheologie lingvistica atat de necesara, dar cu potential recuperator de patrimoniu romanesc incalculabil, readucand in realitate valori ale culturii si istoriei romane vechi, stravechi, care momentan stau necunoscute, cine stie pe unde, sortite pierderii si distrugerii. Ca sa fie mai clara actiunea propusa, nu este vorba de adunari si stocari de carti intr-un loc, ci doar de comunicari statistice, prin care sa se adune niste date si informatii de existenta acestora. Esential va fi existenta cartii, titlul acesteea, autorul, anul publicatiei, limba in care este publicata, tematica acestei carti, etc., locul unde se afla cartea, starea ei de ingrijire, daca necesita reparat, etc., etc. ___________________________ ___________________________ Actiunea este la nivel global, iar ideea este a se cere sprijin si participare tuturor familiilor romanesti de pretutindeni, nu tocmai la bibliotecile mari existente, unde evidentele oricum sunt clare si asigurate! IOAN MICLAU >>> continuare>>> ==================== SCRIITORI DE LA ANTIPOZI ==================== Despre scriitor si cineast -aici>>>> ==================== Despre scriitoare si eseista -aici >>>>>> ==================== ADEVĂRATE, REALE PUNŢI DE LEGĂTURĂ, ÎNTRE ROMÂNI! Cornelia .T. Chifu: Spune-mi mai clar ce înseamnă revista losif Vulcan. Cu drag şi consideraţie.“ Ben Todica : „losif Vulcan“ e o revistă literară realizată de poetul loan Miclău, în care scriitori, poeţi, jurnalişti, specialişti, cititori, îşi publică lucrările. Abonamentul anual costă 20 de dolari. Acesta e salariul pe o oră de muncă în Australia. Scriitorul loan Miclău, este şi fondatorul, proprietarul, Bibliotecii Mihai Eminescu din Cringila, N.S.W, Australia, de unde cititorii români împrumută cărţi prin poştă. Deci este un om pasionat şi dedicat culturii neamului. !“ ==================== Pr. Ioan Vasile Prundus, de la Biserica "Sf.Ioan Botezatorul" - Sydney, la biblioteca "Mihai Eminescu" - Cringila, N.S.W ___________________________ ___________________________ Pictura tinerei Ramona Bozan - orasul Wollongong, N.S.W - Australia ____________________________
iulie 2018
L M M J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

RSS Revista IOSIF VULCAN – Australia

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: