Preambul: 

Zilele acestea, în localitatea bihoreană Cefa s-a desfăşurat un ciclu de manifestări, care în acest an au fost dedicate implinirii a 705 ani de atestare documentară.  Localitatea  a fost onorată de prezenţa mai multor parlamentari bihoreni, de reprezentanţi de seamă ai instituţiilor judeţene, de reprezentanţi ai comunelor înfrăţite  Geszt şi Satkadkersztur, din Ungaria, locuitorii cu mic cu mare, şi mai toţi fii satelor întorşi cu acest prilej la vatra părintească. Manifestările au debutat prin deschiderea temporară a punctului de  frontieră Ateiaş-Geszt , dealtfel pentru a 5 a oară în ultimii 5 ani, autorităţile din cele două ţări având intenţia ca în viitor să fie permanentizată trecerea prin acest punct de frontieră. Programul manifestării a inscris în cursul dimineţii un concurs de atelaje, dar şi întreceri sportive la tenis de masă, şah, table şi altele.

Momentul festiv s-a desfăşurat pe platoul din faţa primăriei unde a fost lansată cartea monografică a aşezării, au fost decernate mai multe titluri onorifice unor categorii de cetăţeni, s-au desfăşurat mai multe programe artistice tradiţionale cu prezenţa unor ansambluri folclorice invitate din judeţ şi din localităţile înfrăţite. Programul a fost încununat spre miezul nopţii cu un fastuos spectacol de artificii. Actuala ediţie a manifestării a fost finanţată dintr-un program PHARE  privind cooperarea transfrontalieră.

Repere istorice

Cunoaşterea istoriei aşezării în context mai larg o daorăm prof. Ioan Crişan, dr. în istorie, cercetător ştiinţific la Muzeul Ţării Crişurilor care a studiat fenomenul şi a lansat cu acest prilej o cuprinzătoare monografie a aşezării, document ce sintetizează rezultatele săpăturilor arheologice din zonă , mergând cu cercetarea până în pragul epocii moderne. Autorul stabileşte că primele urme de locuit   la Cefa au o vechime de circa 7 500 ani şi datează din neolitic. Având statutul de „târg”, Cefa, ca şi localităţile învecinate, au fost mereu ţinta incursiunilor turceşti, iar după retragerea acestora în 1622, îşi recapătă acest „drept” de târg şi mărturii  istorice stau turnul medieval şi biserica Ortodoxă Română. Apoi să nu uităm că zona în discuţie face parte din „ţara” lui Menumorut. Pe drept cuvânt  monografia este socotită de primarul comunei în persoana dl-ui Ioan Sorin Roman drept „cartea de identitate a aşezării”.

Semnele bunăstării

Scăpaţi de un jug, apoi de altul, sub huni, otomani sau sub hasburgi, şi  câţi alţii pe care nu-i am amintit, octogenarii din Cefa şi cei mai bătrâni ca ei, speră într-o viaţă mai bună pe care o doresc măcar nepoţilor. Au prins războaie, dar şi biruri greu de suportat. Pământul lor este mănos, dar cine le-a luat până acum hazna ? Acum stă şi aici, la fel ca în alte colţuri de ţară, pământul atât de roditor fără nici un folos, fiind nelucrat…

Dar să nu filozofăm pentru ca se zăresc semne de redresare economică după cum bine preciza primarul aşezării. Şi aceste semne se întrezăresc prin prisma investitorilor locali sau din străinătate care au fost interesaţi de perspectivele acestor locuri. Astfel cele 30 de societăţi comerciale , printre care o fabrică de confecţii şi respectiv una de încălţăminte, o fabrică de nutreţuri combinate, faptul că se află în construcţie un abator şi o unitate de mezeluri, spune aproape totul despre preocupările în acest sens. Activitatea din piscicultură, a cărei eleştee ocupă 700 de hectare(aproape 10 din suprafaţa totală a comunei), îşi va amplifica activitatea prin amenajarea unei crescătorii  de  reproducţie a familiei de sturion, se va realiza apelând la fonduri PHARE.  În scopul amintit ca şi pentru dezvoltarea altor sectoare, se va pune în valoare  apa geotermală rezultată de la o sondă forată în localitate.

În acelaşi timp activitatea din domeniul turismului, având deja un început bun cu cele două motele, se doreşte să devină o ramură principală de activitate locală, prin atragerea turiştilor datorită posibilităţilor de vânătoare şi pescuit.  Parcul natural care se întinde pe 5 mii ha, cuprind printre altele o rezervaţie de ornitologi cu populaţii de stârci, lişiţe, gâşti şi raţe sălbatice, berze, egrete, broaşte ţestoase. Tot aici pot fi admirate lebede, care nu odată,au ales acest loc pentru iernare, dar şi nuferi galbeni.  Aşadar tot  ce se poate vedea aici aduce aminte de o micro Deltă a Dunaării….

Apreciaţi pentru meritele lor

Consiliul local şi Primăria au meritul de ai fi sărbătorit pe toţi cei care, într-un fel sau altul , au merite  în folosul obştesc. Astfel au fost acordate cu acest prilej  ” Titlul de Cetăţean de Onoare”  următorilor:

Maria Haiduc, cunoscută cântăreaţă de muzică populară, care nu are nevoie de nici un fel de prezentare, profesoarei Maria Negruţ, maistru coreograf la Palatul Copiilor din Oradea, general de armată Dumitru Roman, cunoscut specialist în chimie, prof. Ioan Crişan, dr. în istorie, autorul mai multor cărţi între care şi cele care vorbesc despre această aşezare, cu toţii fii ai comunei Cefa.  Trei diplome de excelentă au fost acordate  persoanelor : Decanului de vârstă a localităţii, Eleş Gyorgy, la cei 95 de ani, lui Vasile Boier, care are meritul de a fi vegheat

peste 30 de ani la asigurarea cu energie electrică a localităţii şi profesorului Ioan Jurcan, directorul Şcolii de Centru din Cefa.

Au fost premiaţi apoi cu diplome, plachete, buchete de flori şi câte o sticlă de şampanie, toate cele 24 de familii de cupluri din această localitate, care au împlinit cel puţin 50 ani de căsnicie; totodată diplome de onoare au afost acordate de Consiliu şi Primăria Cefa celor 5 cadre didactice care au desfăşurat activitate în invăţământul local de cel puţin 30 de ani.

Aşa cum anticipam, celor premiaţi, musafirilor, dar şi majorităţii locuitorilor aşezării, prezenţi la această manifestare, pe platoul primăriei, le-a fost oferit un spectacol folcloric ce  a durat mai multe ore, susţinut printre altele de  Corul Pensionarilor din Sarkadkeresztur, din Ungaria, Ansamblul Florile Bihorului, al Palatului Copiilor din Oradea, Ansamblul Nuntaşii Bihorului şi cel din localitatea gazdă, Ansamblul Datina care a împlinit cu acest prilej primul an de activitate.  Spectacolul s-a bucurat şi de prezenţa a numeroşi solişti vocali profesionişti de muzică populară.

Nu putem încheia aceste rânduri fară precizarea că  cei prezenţi au putut participa la un concurs de mâncăruri tradiţionale respectiv cunoscutul bogracsi, preparat de musafirii din Ungaria şi respectiv ciorba de peste tradşională locală, servită celor prezenţi.

prof. IOSIF POPA, Oradea

Reclame

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

" Revista de arta si cultura IOSIF VULCAN " este fondata de scriitorul IOAN MICLAU , din Australia , si apare in editia "pe hartie " avand ca editor BIBLIOTECA " MIHAI EMINESCU" din Cringilla , Australia . Editia on-line este realizata prin colaborarea dintre Biblioteca " Mihai Eminescu" ,Cringilla, Australia, si ARP- ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU , Bucuresti -Romania . **** Director : IOAN MICLAU

========================== REDACTIA - contacte aici >>>>> _____________________________ _____________________________

IMAGINE DIN BIBLIOTECA „MIHAI EMINESCU“, CRINGILLA, AUSTRALIA

EDITORIAL de IOAN MICLĂU

ADEVARUL STRALUCESTE CA AURUL ====================== Adevarul straluceste ca aurul pierdut prin noroiul strazii.Furtuna, ploaia si vantul nu fac altceva decat sa spele suprafata obiectului de aur, scotand si mai mult in evidenta stralucirea acestuia. Asa vad eu in aceste revolte sociale internationale actuale, iesind la suprafata stralucind, adevarul adevaratei istorii a Romanilor. Ce mare si drept este Dumnezeu ! Indemnul la a scrie aceste randuri, recunosc, are la origini doua surse : a) Scrierea profesorului Gheorghe Constantin Nistoroiu, sub genericul : “Respect crestin fata de proprietate dar responsabilitate sacra fata de Mostenirea Neamului”.>>continuare>> ======================= VINA DE A FI POET "Numai pomul dezradacinat stie gustul pamantului de acasa; numai omul dus peste mari si tari stie cat de grea este povara dorului de Tara; numai poetul arde ca o torta, in fiecare zi, in fiecare noapte. Nu stiu daca I.Miclau si-a luat tarana din gradina casei parintesti, ca sa-si inveleasca trupul cu ea cand o fi sa fie. Sunt sigur, insa, ca a luat cu sine atatea amintiri, cat sa-i ajunga pentru o vesnicie. Isi inveseleste sufletul cu ele, cand il patrunde frigul strainatatii; isi oblojeste ranile ce i le fac sagetile singuratatii; isi sterge lacrimile dorului, isi doineste neimplinirile si putinele bucurii ale vietii. Si toate astea le rabda cu stoicism, stiind ca astfel isi ispaseste vina de a fi POET." (Pr. Prof.Dr. Al. Stanciulescu-Barda) ____________________________ UN FILM DE BEN TODICA DESPRE UN POET ROMAN LA ANTIPOZI Todica - Poetul IOAN MICLAU - carti, pasari si vazduhul -ep1 ============================ Todica - Poetul IOAN MICLAU - Carti...- versiune ptr.TV -ep2 ============================

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

_______________________________

TEME, RUBRICI ŞI AUTORI

15 Februarie 2007: DE ASTĂZI, REVISTA „IOSIF VULCAN“ APARE ON-LINE ŞI VA FI CITITĂ ÎN TOATĂ LUMEA!

De la Biblioteca Romaneasca "MIHAI EMINESCU" Wollongong, N.S.W Incepand cu luna februarie,2007, cititorii Revistei de Arta si Cultura "IOSIF VULCAN" vor putea ceti revista pe internet-on-line, gratuit. Revista apare prin voluntariat, devenind astfel accesibila cititorilor romani de pretutindeni in lume. Se alatura prin conceptie si servicii "SPIRITULUI ROMANESC" revista romanilor din AUSTRALIA, revistei "ANTIPOZI", precum si buchetului de Publicatii on-line, (25 la numar) ale ASOCIATIEI ROMANE PENTRU PATRIMONIU- ROMANIA. Revista "IOSIF VULCAN" poate fi accesata la adresa: www.revistaiosifvulcan.vordpress.com Numai cu cativa ani in urma era de neinchipuit o asemenea posibilitate de extensie a culturii si expresiei romanesti, dar iata ca astazi este posibil. Doamne ajuta ! Lucrarile dumneavoastra pot fi primite la adresa de e-mail:ioan@internode.on.net Scriitor : Ioan MICLAU

DUPĂ ZECE ANI…

…AM LEGAT PRIN ACEASTĂ REVISTĂ, O CALE ÎNSPRE INFINITUL LITERATURII ŞI CULTURII ROMÂNILOR DIN LUME!… Considerându-mă întrutotul aparţinător comunităţii româneşti din Australia, continuându-mi chemările mele înspre artele frumoase, române şi universale, voi continua a fi în serviciul acestora, a cărţii româneşti prin modesta biblioteca „Minai Eminescu”, şi prin cărţile ce aşteaptă în minte-mi, ieşirea în lume! Din motive de vârstă şi sănătate, însă dornic de a scrie ceea ce mai am viu în cutiuţa imaginaţiei mele şi a nu le duce cu mine în mormânt, mă sfătuie gândul, aud un îndemn interior: lasă calea tinerei generaţii ce vine, a duce mai departe gazetariile şi revistele literare, după orientările şi visele lor de continuitate şi existenţialitate a acestei frumoase naţii române!”

De un deceniu am editat această Revistă de Artă şi Cultură „IOSIF VULCAN”, adică 10 ani, şlefuind-o şi îngrijind-o spre a duce cititorilor cele mai curate, sfinte sentimente, de iubire a tot ceea ce este frumos şi uman. Să nu uităm Limba, cântecul, dansul, credinţa, simbolurile acestui neam din care ne tragem, al Românilor.

Mulţumesc tuturor celor ce m-au susţinut, fie prin sfat şi contribuţii, fie prin critici sau derâderi, căci recunoşteam prin ştiinţa mea luminată de Dumnezeu, a iubii fiinţa omenească aşa cum a creat-o pe fiecare în parte!

Deci cu mândrie şi speranţe în tinerimea noastră română dornică de viaţă şi viitor, las drum viselor lor, nu fac ruptură ci am legat prin această revistă o cale înspre infinitul Literaturii şi Culturii Neamului Românesc!

IOAN MICLAU din GEPIU, AUSTRALIA – 31 Decembrie 2006 / 1 Ianuarie 2007 (Cu lacrimi – IM)

=====================

AGENDA PRIMILOR PAŞI!

============================ ________________________ Biblioteca "MIHAI EMINESCU" -2006 13 McGovern Street, Cringila, N.S.W, 2502 - AUSTRALIA ________________________ Biblioteca " Mihai Eminescu " a fost declarata constituita la data de 25 Septembrie , 1996 , cu programul de deschidere si servire a cititorilor incepand cu dimineata zilei de 26 , ceea ce corespundea festiv si cu istoricul eveniment (mai putin cunoscut ) , Septembrie 1851 , cand Emigratia romana adera la Comitetul european de la Londra, reprezentantul ei fiind D .Bratianu. Deci, idee a unei unitati a emigratiei romane are radacini istorice. Biblioteca este o investitie privata a familiei Ioan si Florica MICLAU dar este de serviciu public pentru comunitatea romaneasca , pentru imprumut de carti cititorilor romani, cu deplina gratuitate pentru servicii. Inceputul a fost modest, si numai din drag comunitar, pentru etnia romana mai putin numeroasa in zona la acel timp, care sa poata gasi undeva o carte romaneasca, pentru citit. Treptat biblioteca s - a imbogatit prin noi carti cumparate de familia Miclau. Pastram pe agenda istoricului bibliotecii si ajutorul dat de familiile de romani din Australia care au donat carti, precum si precum si pe cele primite din partea unor vizitatori romani prin intermediul Ambasadei Romane din Canberra. Biblioteci judetene din Romania, respectiv, Oradea-Bihor, Cluj-Napoca, chiar de la Arhivele nationale ale Romaniei, carti de mare valoare cum sunt: "Romania . Evolutie in Timp si Spatiu" , "Romania in Documente si Album" La timpul respectiv am multumit tuturor celor ce ne-au intins o mana de ajutor cu o carte romaneasca, si le multumim si azi, in al 12-lea an de existenta. Aprecierile cititorilor au fost intotdeauna publicate in filele Revistei "Iosif Vulcan", aparuta si aceasta in anii 1997, ca o necesitate si tocmai pe fondalul acestei biblioteci. Viitorul bibliotecii acesteea, nu poate fi decat frumos, deoarece odata existenta, aceasta eventual isi poate schimba adresa dar nu serviciile. Co-proprietar de perspectiva in timp deci, speram a fi tocmai fiica noastra Tincuta Miclau, actualmente studiind pentru a doua Diploma universitara aici in Australia, avand deja versuri publicate, deci o tanara speranta prin care biblioteca va supravietii negresit. Bibliotecar Ioan MICLAU AUSTRALIA

„NESTORUL PRESEI ROMANESTI ”

Se împlineste in acest an 2007 un secol de la trecerea în eternitate a lui Iosif Vulcan, om de cultură de o importanţă deosebită pentru epoca sa, „Nestorul presei româneşti”, cum avea să fie numit de un exeget. Manifestările dedicate acestuia, consacrate evenimentului şi organizate în judeţul Bihor, au fost multiple şi cuprinzătoare pentru întreaga activitate a acestui om de cultură. >prof.>Iosif Popa >>

===================== ________________________

IDEI , INITIATIVE SI CHIPURI DE LA ROMANII- AUSTRALIENI

===================== O Actiune ce se cere a fi pornita de urgenta si fara un timp determinat: “Inventarierea cartii romanesti vechi! Aceasta actiune are la baza o idee mare, care aminteste de acea arheologie lingvistica atat de necesara, dar cu potential recuperator de patrimoniu romanesc incalculabil, readucand in realitate valori ale culturii si istoriei romane vechi, stravechi, care momentan stau necunoscute, cine stie pe unde, sortite pierderii si distrugerii. Ca sa fie mai clara actiunea propusa, nu este vorba de adunari si stocari de carti intr-un loc, ci doar de comunicari statistice, prin care sa se adune niste date si informatii de existenta acestora. Esential va fi existenta cartii, titlul acesteea, autorul, anul publicatiei, limba in care este publicata, tematica acestei carti, etc., locul unde se afla cartea, starea ei de ingrijire, daca necesita reparat, etc., etc. ___________________________ ___________________________ Actiunea este la nivel global, iar ideea este a se cere sprijin si participare tuturor familiilor romanesti de pretutindeni, nu tocmai la bibliotecile mari existente, unde evidentele oricum sunt clare si asigurate! IOAN MICLAU >>> continuare>>> ==================== SCRIITORI DE LA ANTIPOZI ==================== Despre scriitor si cineast -aici>>>> ==================== Despre scriitoare si eseista -aici >>>>>> ==================== ADEVĂRATE, REALE PUNŢI DE LEGĂTURĂ, ÎNTRE ROMÂNI! Cornelia .T. Chifu: Spune-mi mai clar ce înseamnă revista losif Vulcan. Cu drag şi consideraţie.“ Ben Todica : „losif Vulcan“ e o revistă literară realizată de poetul loan Miclău, în care scriitori, poeţi, jurnalişti, specialişti, cititori, îşi publică lucrările. Abonamentul anual costă 20 de dolari. Acesta e salariul pe o oră de muncă în Australia. Scriitorul loan Miclău, este şi fondatorul, proprietarul, Bibliotecii Mihai Eminescu din Cringila, N.S.W, Australia, de unde cititorii români împrumută cărţi prin poştă. Deci este un om pasionat şi dedicat culturii neamului. !“ ==================== Pr. Ioan Vasile Prundus, de la Biserica "Sf.Ioan Botezatorul" - Sydney, la biblioteca "Mihai Eminescu" - Cringila, N.S.W ___________________________ ___________________________ Pictura tinerei Ramona Bozan - orasul Wollongong, N.S.W - Australia ____________________________
iulie 2018
L M M J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

RSS Revista IOSIF VULCAN – Australia

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: