„Robii Pamantului – o carte de o frumusete si sinceritate rara!”  (prima parte

Este interesant motoul folosit pe prima pagina de autor. Este ca o bataie de clopot. M-a trezit:

Inchin aceasta carte taranilor romani – in general – si paorilor din banat, in special, iar eu ma voi stinge cu dorul satului din copilaria mea.” Ion Ionel Bencei 

Este o inchinare, pentru ca asa se intra intr-o biserica. Locul unde te nasti este sfant. Este adevarul la care vom ajunge cu totii: ‚Eu o sa mor cu dorul dupa locul copilariei mele.’  

Cred ca toate sufletele sunt din acelas tata. Nu lasa pe nimeni sa-ti spuna altfel. Nu lasa pe nimeni sa-ti spuna ca esti nimic. Daca ai un vis trebuie sa lupti pentru el, sa-l protejezi pentru ca e copilul tau. Totul e posibil in viata daca crezi si insisti. CREDINTA, nu uita, E ETERNA! E FORTA!

„…..

Satu’ meu, la piept ce strang,

It’ tuc numili si plang.” , din poezia: ‚Carce pantru lumea aialalta’ 

I.I.Bencei citind la microfon în Cabina Studioului de Radio Timişoara,

în cadrul emisiunii săptămânale “Gura satului” 

“…..

Întâiul stătător al poeziei în grai, în sufletul meu, a fost însă ceaica Marius Munteanu, versurile lui, auzite de mine întâi la o şezătoare literară într-un sat de deal, mi-au aşezat o linişte neaşteptată în suflet pentru că adunau în ele atât armonia limbii, melodioasă asemeni unei doine, cât şi cuvintele care, tocmai învăluite în arama graiului viu al oamenilor, sunau când grav, când jucăuş, ca viaţa însăşi. Aici am priceput că sufletul meu e mai cuprinzător decât cenuşiul asfaltului ori alergarea fără rost a zilelor prin urbe, are o deschidere minunată spre plaiuri neştiute.

…..

Tocmai o asemenea faptă pioasă săvârşeşte acum şi Ionel Iacob-Bencei. Numai că munca lui cea de faţă devine de-a dreptul alertă, asemeni spaimei de a nu uita ceva, sub tensiunea timpului care trece inexorabil, duce cu sine totul la vale, abia mai poţi prinde câteva fărâmituri dintr-un timp tensionat la maximum el însuşi cum a fost şi este încă satul românesc cel neomenit de peste şase decenii.”

….. un fragment din introducerea cartii: de Vasile Bogdan.  

Fotografiile din ‚Robii Pamantului’…, ce sa mai spun?, superbe!, adica vorbesc. 

Poeziile lui Bencei ti se topesc in ascultare, curg precum mercurul cand le reciti. Poeta Cornelia Turlea, educator din Timisoara, imi spunea ca pe Eminescu il inteleg si recita cu usurinta si copiii de gradinita, in ciuda mesajului gigant si a filozofiei idealiste carate de versuri. Ce vreau sa spun este ca nu trebuie sa incarci mintea cititorilor cu vorbe grele, savante, ca sa le fii superior, ci trebuie doar sa spui direct adevarul asa cum il simti, din suflet. Acesta e secretul fratelui Bencei: SUFLETUL. E cunoscatorul graiului, al omului si nu-i e rusine de viata si adevar:

Pan oras, da ani da dzale,

Ma lovesce in timpane

Vorba unor nime-n lume:

„I-a asculta, ba, tarane!”

…..”

Da’ nu-m’ pasa cat ii lumea!

Dzaca-m’ ei tot: „Ba, tarane!”

Ca-i framant io, n-aveti’ grija,

Ca aluatu’ in copane.” , din poezia: ‚Pledoarie pantru tarani’ 

‚Mare durere e sa-ti fie rusine de cine esti!’, o spun cu amaraciune.

Esenta oricarei reusite sta in curiozitate si interes, in interesul de a cunoaste si invata in cel mai mic detaliu totul despre tema. Dupa ce traiesti un moment incearca sa simti ce-ai trait, si-atunci totul curge. Ascultatorul si cititorul de multe ori este comod si lenes in ale vietii, ma refer la amanunte, detalii, dar asta nu inseamna ca ele nu exista in el. Un poet dezvaluie prin cuvintele cu maiestrie simtite, din vers, stratul adevarat care ne compune, si care ne ascunde de lume – acesta este sunetul cu care rezonam, ne descopera nota muzicala, intram in timpul poetului. Poezia adevarata te introduce in permanent, canceleaza notiunea de timp (de acum, ieri si maine) ai carui sclavi suntem – ne scoate din halucinatia cronometrului. Versul a fost trezirea, desprinderea de rece, de rational, de animal. Nu am reusit-o in sex, inca, si in alte multe stari, dar in grai, vers si rima trecerea la emotional a omului sa produs.  

Poetii, artistii sunt in sacru adevaratii sfinti care detin cheile cerului.

Fotografia care deschide capitolul,”Vin Caii”, e o mare poezie insasi. Privind-o, devii cal insu-ti si te trezesti in galop – zbori cu herghelia. M-a uit la poeziile acestui capitol din afara textului, cum sunt amestecate cuvintele pe pagina si observ un camp de copite – versurile, tropot si galop. Vad urme de herghelii in pamantul proaspat uscat si asta din motivul ca Bencei croseteaza cu acul sufletului, paginile, vietii: 

 

Cand luna atarna de bolta, nauca,

Vin caii in stepa, trec caii-naluca.

Zvarluga de pastravi din apa de munte,

Sunt gata ca omul si soarta s-o-nfrunte.

Galopul navalnic, distanta o-nghite,

Pamantul le fuge sub ploi de copite

De parca-o armata de suliti celeste

Porneste la lupta in clipele-aceste;

Sunt caii mei liberi ce nu stiu ce-i fraul

Si coame-aurite revarsa ca raul,

Spinarile-s abur si spuma si fum

Satanice forte alearga acum;

Fugarele umbre prin noapte dispar,

Se pierd in tacere, se-apropie iar,

Se prind intr-o hora, necheaza salbatec,

Scot flacari pe nari si mananca jaratec,

Statui uriase spre ceruri deschise,

Fantome de ghiata din spaime si vise;

Deodata, se aude un pocnet de bice

Dovada ca omul hain e pe-aice

Sa prinda-n lasouri, sub clarul de luna,

Suprema speranta de-o viata mai buna;

Dar caii tasnesc la semnal ca de clopot,

Se-arunca-n fantasticul, vesnicul tropot;

Sageti in galopuri mai iuti decat vantul,

Suveici sau un trasnet ce scurma pamantul,

Ramane-le-n urma al colbului nor

Si dorul de stepa si dorul de dor… 

…Valpurgica noapte cu cai fara sa,

Ce frig e de-o vreme in inima mea.” , poezia: ‚Nechezat de Cai in Noapte’ 

Bencei e constient de rostul lui si detine deacum secretul vietii pe care il impartaseste.

13.01.1991 Coştei (Serbia). Societatea literar-artistică „Sorin Titel” din

Timişoara în gostie. O „încălzire” în centrul localităţii cu taragotistul Luca

Novac, scriitorul Nicolae Danciu-Petniceanu şi solistul Iosif Puşchiţă (fandat). 

Robii pamantului sunt defapt copiii lui Dumnezeu si proprietarii creatiei Sale. Robiind, stii cine esti. Robiind, iubesti. Robiind, traiesti. In stare de creere – existi. 

Limba taranului banatean e limba locului, a fost creata in colaborare cu mediul inconjurator. Nu a fost dictata de domnii puterii, ci s-a nascut din colaborarea robului cu pamantul, din dialogul sau cu padurea si vantul, cu animalele si pericolul din afara. Taranul si-a negociat soarta si va continua s-o faca. Aceasta negociere l-a fascinat pe Ionel Iacob-Bencei.

Un grup de participanţi la pomenirea poetului Nichifor Mihuţa din Zerveşti

(Caraş-Severin). Primul din stânga: Ioan Ionaş, fost primar al comunei

Margina. În partea dreaptă se disting Ionuţ Jorz şi Arcadie Chirşbaum, creatori

în grai bănăţean 

Vezi vreo globalizare in ea? In fotografie? Nu vezi! Acestia suntem noi creati sa fim liberi si mandrii de locul natal. 

Robii Pamantului, de Ion Ionel Bencei. Ce-a mai frumoasa marturie, tamaduitoare si plina de dovada ca neamul nu piere atata timp cat exista iubirea de  casa si de aproapele. 

Va urma.

Reclame

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

" Revista de arta si cultura IOSIF VULCAN " este fondata de scriitorul IOAN MICLAU , din Australia , si apare in editia "pe hartie " avand ca editor BIBLIOTECA " MIHAI EMINESCU" din Cringilla , Australia . Editia on-line este realizata prin colaborarea dintre Biblioteca " Mihai Eminescu" ,Cringilla, Australia, si ARP- ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU , Bucuresti -Romania . **** Director : IOAN MICLAU

========================== REDACTIA - contacte aici >>>>> _____________________________ _____________________________

IMAGINE DIN BIBLIOTECA „MIHAI EMINESCU“, CRINGILLA, AUSTRALIA

EDITORIAL de IOAN MICLĂU

ADEVARUL STRALUCESTE CA AURUL ====================== Adevarul straluceste ca aurul pierdut prin noroiul strazii.Furtuna, ploaia si vantul nu fac altceva decat sa spele suprafata obiectului de aur, scotand si mai mult in evidenta stralucirea acestuia. Asa vad eu in aceste revolte sociale internationale actuale, iesind la suprafata stralucind, adevarul adevaratei istorii a Romanilor. Ce mare si drept este Dumnezeu ! Indemnul la a scrie aceste randuri, recunosc, are la origini doua surse : a) Scrierea profesorului Gheorghe Constantin Nistoroiu, sub genericul : “Respect crestin fata de proprietate dar responsabilitate sacra fata de Mostenirea Neamului”.>>continuare>> ======================= VINA DE A FI POET "Numai pomul dezradacinat stie gustul pamantului de acasa; numai omul dus peste mari si tari stie cat de grea este povara dorului de Tara; numai poetul arde ca o torta, in fiecare zi, in fiecare noapte. Nu stiu daca I.Miclau si-a luat tarana din gradina casei parintesti, ca sa-si inveleasca trupul cu ea cand o fi sa fie. Sunt sigur, insa, ca a luat cu sine atatea amintiri, cat sa-i ajunga pentru o vesnicie. Isi inveseleste sufletul cu ele, cand il patrunde frigul strainatatii; isi oblojeste ranile ce i le fac sagetile singuratatii; isi sterge lacrimile dorului, isi doineste neimplinirile si putinele bucurii ale vietii. Si toate astea le rabda cu stoicism, stiind ca astfel isi ispaseste vina de a fi POET." (Pr. Prof.Dr. Al. Stanciulescu-Barda) ____________________________ UN FILM DE BEN TODICA DESPRE UN POET ROMAN LA ANTIPOZI Todica - Poetul IOAN MICLAU - carti, pasari si vazduhul -ep1 ============================ Todica - Poetul IOAN MICLAU - Carti...- versiune ptr.TV -ep2 ============================

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

_______________________________

TEME, RUBRICI ŞI AUTORI

15 Februarie 2007: DE ASTĂZI, REVISTA „IOSIF VULCAN“ APARE ON-LINE ŞI VA FI CITITĂ ÎN TOATĂ LUMEA!

De la Biblioteca Romaneasca "MIHAI EMINESCU" Wollongong, N.S.W Incepand cu luna februarie,2007, cititorii Revistei de Arta si Cultura "IOSIF VULCAN" vor putea ceti revista pe internet-on-line, gratuit. Revista apare prin voluntariat, devenind astfel accesibila cititorilor romani de pretutindeni in lume. Se alatura prin conceptie si servicii "SPIRITULUI ROMANESC" revista romanilor din AUSTRALIA, revistei "ANTIPOZI", precum si buchetului de Publicatii on-line, (25 la numar) ale ASOCIATIEI ROMANE PENTRU PATRIMONIU- ROMANIA. Revista "IOSIF VULCAN" poate fi accesata la adresa: www.revistaiosifvulcan.vordpress.com Numai cu cativa ani in urma era de neinchipuit o asemenea posibilitate de extensie a culturii si expresiei romanesti, dar iata ca astazi este posibil. Doamne ajuta ! Lucrarile dumneavoastra pot fi primite la adresa de e-mail:ioan@internode.on.net Scriitor : Ioan MICLAU

DUPĂ ZECE ANI…

…AM LEGAT PRIN ACEASTĂ REVISTĂ, O CALE ÎNSPRE INFINITUL LITERATURII ŞI CULTURII ROMÂNILOR DIN LUME!… Considerându-mă întrutotul aparţinător comunităţii româneşti din Australia, continuându-mi chemările mele înspre artele frumoase, române şi universale, voi continua a fi în serviciul acestora, a cărţii româneşti prin modesta biblioteca „Minai Eminescu”, şi prin cărţile ce aşteaptă în minte-mi, ieşirea în lume! Din motive de vârstă şi sănătate, însă dornic de a scrie ceea ce mai am viu în cutiuţa imaginaţiei mele şi a nu le duce cu mine în mormânt, mă sfătuie gândul, aud un îndemn interior: lasă calea tinerei generaţii ce vine, a duce mai departe gazetariile şi revistele literare, după orientările şi visele lor de continuitate şi existenţialitate a acestei frumoase naţii române!”

De un deceniu am editat această Revistă de Artă şi Cultură „IOSIF VULCAN”, adică 10 ani, şlefuind-o şi îngrijind-o spre a duce cititorilor cele mai curate, sfinte sentimente, de iubire a tot ceea ce este frumos şi uman. Să nu uităm Limba, cântecul, dansul, credinţa, simbolurile acestui neam din care ne tragem, al Românilor.

Mulţumesc tuturor celor ce m-au susţinut, fie prin sfat şi contribuţii, fie prin critici sau derâderi, căci recunoşteam prin ştiinţa mea luminată de Dumnezeu, a iubii fiinţa omenească aşa cum a creat-o pe fiecare în parte!

Deci cu mândrie şi speranţe în tinerimea noastră română dornică de viaţă şi viitor, las drum viselor lor, nu fac ruptură ci am legat prin această revistă o cale înspre infinitul Literaturii şi Culturii Neamului Românesc!

IOAN MICLAU din GEPIU, AUSTRALIA – 31 Decembrie 2006 / 1 Ianuarie 2007 (Cu lacrimi – IM)

=====================

AGENDA PRIMILOR PAŞI!

============================ ________________________ Biblioteca "MIHAI EMINESCU" -2006 13 McGovern Street, Cringila, N.S.W, 2502 - AUSTRALIA ________________________ Biblioteca " Mihai Eminescu " a fost declarata constituita la data de 25 Septembrie , 1996 , cu programul de deschidere si servire a cititorilor incepand cu dimineata zilei de 26 , ceea ce corespundea festiv si cu istoricul eveniment (mai putin cunoscut ) , Septembrie 1851 , cand Emigratia romana adera la Comitetul european de la Londra, reprezentantul ei fiind D .Bratianu. Deci, idee a unei unitati a emigratiei romane are radacini istorice. Biblioteca este o investitie privata a familiei Ioan si Florica MICLAU dar este de serviciu public pentru comunitatea romaneasca , pentru imprumut de carti cititorilor romani, cu deplina gratuitate pentru servicii. Inceputul a fost modest, si numai din drag comunitar, pentru etnia romana mai putin numeroasa in zona la acel timp, care sa poata gasi undeva o carte romaneasca, pentru citit. Treptat biblioteca s - a imbogatit prin noi carti cumparate de familia Miclau. Pastram pe agenda istoricului bibliotecii si ajutorul dat de familiile de romani din Australia care au donat carti, precum si precum si pe cele primite din partea unor vizitatori romani prin intermediul Ambasadei Romane din Canberra. Biblioteci judetene din Romania, respectiv, Oradea-Bihor, Cluj-Napoca, chiar de la Arhivele nationale ale Romaniei, carti de mare valoare cum sunt: "Romania . Evolutie in Timp si Spatiu" , "Romania in Documente si Album" La timpul respectiv am multumit tuturor celor ce ne-au intins o mana de ajutor cu o carte romaneasca, si le multumim si azi, in al 12-lea an de existenta. Aprecierile cititorilor au fost intotdeauna publicate in filele Revistei "Iosif Vulcan", aparuta si aceasta in anii 1997, ca o necesitate si tocmai pe fondalul acestei biblioteci. Viitorul bibliotecii acesteea, nu poate fi decat frumos, deoarece odata existenta, aceasta eventual isi poate schimba adresa dar nu serviciile. Co-proprietar de perspectiva in timp deci, speram a fi tocmai fiica noastra Tincuta Miclau, actualmente studiind pentru a doua Diploma universitara aici in Australia, avand deja versuri publicate, deci o tanara speranta prin care biblioteca va supravietii negresit. Bibliotecar Ioan MICLAU AUSTRALIA

„NESTORUL PRESEI ROMANESTI ”

Se împlineste in acest an 2007 un secol de la trecerea în eternitate a lui Iosif Vulcan, om de cultură de o importanţă deosebită pentru epoca sa, „Nestorul presei româneşti”, cum avea să fie numit de un exeget. Manifestările dedicate acestuia, consacrate evenimentului şi organizate în judeţul Bihor, au fost multiple şi cuprinzătoare pentru întreaga activitate a acestui om de cultură. >prof.>Iosif Popa >>

===================== ________________________

IDEI , INITIATIVE SI CHIPURI DE LA ROMANII- AUSTRALIENI

===================== O Actiune ce se cere a fi pornita de urgenta si fara un timp determinat: “Inventarierea cartii romanesti vechi! Aceasta actiune are la baza o idee mare, care aminteste de acea arheologie lingvistica atat de necesara, dar cu potential recuperator de patrimoniu romanesc incalculabil, readucand in realitate valori ale culturii si istoriei romane vechi, stravechi, care momentan stau necunoscute, cine stie pe unde, sortite pierderii si distrugerii. Ca sa fie mai clara actiunea propusa, nu este vorba de adunari si stocari de carti intr-un loc, ci doar de comunicari statistice, prin care sa se adune niste date si informatii de existenta acestora. Esential va fi existenta cartii, titlul acesteea, autorul, anul publicatiei, limba in care este publicata, tematica acestei carti, etc., locul unde se afla cartea, starea ei de ingrijire, daca necesita reparat, etc., etc. ___________________________ ___________________________ Actiunea este la nivel global, iar ideea este a se cere sprijin si participare tuturor familiilor romanesti de pretutindeni, nu tocmai la bibliotecile mari existente, unde evidentele oricum sunt clare si asigurate! IOAN MICLAU >>> continuare>>> ==================== SCRIITORI DE LA ANTIPOZI ==================== Despre scriitor si cineast -aici>>>> ==================== Despre scriitoare si eseista -aici >>>>>> ==================== ADEVĂRATE, REALE PUNŢI DE LEGĂTURĂ, ÎNTRE ROMÂNI! Cornelia .T. Chifu: Spune-mi mai clar ce înseamnă revista losif Vulcan. Cu drag şi consideraţie.“ Ben Todica : „losif Vulcan“ e o revistă literară realizată de poetul loan Miclău, în care scriitori, poeţi, jurnalişti, specialişti, cititori, îşi publică lucrările. Abonamentul anual costă 20 de dolari. Acesta e salariul pe o oră de muncă în Australia. Scriitorul loan Miclău, este şi fondatorul, proprietarul, Bibliotecii Mihai Eminescu din Cringila, N.S.W, Australia, de unde cititorii români împrumută cărţi prin poştă. Deci este un om pasionat şi dedicat culturii neamului. !“ ==================== Pr. Ioan Vasile Prundus, de la Biserica "Sf.Ioan Botezatorul" - Sydney, la biblioteca "Mihai Eminescu" - Cringila, N.S.W ___________________________ ___________________________ Pictura tinerei Ramona Bozan - orasul Wollongong, N.S.W - Australia ____________________________
februarie 2019
L M M J V S D
« nov.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

RSS Revista IOSIF VULCAN – Australia

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: