1. ‚Dumnezeu a iubit atat de mult lumea incat si-a dat pe singurul sau fiu pentru ea.’

Socrate spunea: ‚Viata neexaminata nu se merita traita.’ Ati examina viata, nu pentru orgoliul tau sau pentru persoana ta, ci dintr-un punct de vedere etic si intr-un context primordial etic. A trai este partea cea mai importanta. Examinarea corecta are loc in paralel cu lupta pentru existenta, are loc in timp ce ne zbatem nu stand deoparte. Socrate si-a dedicat intreaga viata examinarii ei, examinarii unei vieti profund etice.

Filozofia antica a fost cultivata in jurul unei trairi intense. Ea a fost concentrata in jurul realitatii timpului si era o filozofie practica, care insemna: ati trai viata din rasputeri luptand cu darzenie pentru a o usura. A fi fericit atunci avea o alta masura fata de conceptul de astazi, care e; mai mult emotional. A fi fericit atunci insemna sa mori de moarte naturala – sa apuci sa-ti vezi batranetele. O viata buna insemna o viata plina de moral. In schimb astazi a fi fericit inseamna in primul rand a avea grija de persoana ta. Tu esti pe primul loc si daca mai ramane…, mai tarziu, poate, si de aproapele tau.

E bine sa ne amintim ca lumea a fost creata, exista, si functioneaza prin totalitatea noastra. Functioneaza intr-un context moral si etic condusa de o intelepciune pragmatica. Te intrebi: ‚Atunci cand sunt fericit?’. Nimeni nu poate gasi un raspuns exact. Ce este fericirea defapt? Shakespeare spunea: ,Ca sa te cunosti cu adevarat – fii sincer!’.

Romanul trebuie sa-si examineze viata.

Avem in tara multi filozofi si conducatori care pretind a se ocupa de sanatatea etica si morala a romaniei. O astfel de pozitie cere sacrificiu. Te darui neamului tau pentru triumful adevarului; asculti, meditezi, cercetezi nu astepti sa-ti fie sacrificata intreaga familie pe care o conduci. Acum nu e inca tarziu pentru a gandi corect si pentru un conducator acesta este principiul care trebuie sa-i gideze misiunea. A gandi drept si a actiona drept fac parte din etica sanatoasa a unui popor.

Sa le analizam putin:

a. Gandirea dreapta se bazeaza pe ceia ce suntem si ceia ce gandim. Ce gandim este teribil de important pentru ca ne afecteaza psihologic si biologic gandirea si ca urmare ne pierdem sanatatea – se poate si muri. O gandire dreapta, sanatoasa vindeca. Deci: in contextul moral si etic intentia conteaza foarte mult.

b. A actiona drept inseamna a actiona sincer, coerent si intr-un mod ideal.’Si cum o fac?’, ma poti intreba.

Sunt doua feluri in care se poate realiza acest lucru:

Nu este importanta tinta pe care o urmaresti ci faptul ca esti indreptatit sa o faci.

Nu este ceia ce te astepti sa castigi cand ajungi acolo dar ceea ce obtii sau gasesti in final.

Cat este de utila actiunea ta. Cat de mult beneficiu aduce. Este spre binele meu sa

fac lucruri bune pentru ca asta imi va mari bunastarea. Facand bine ma simt mare si falnic si acesta este scopul vietii.

A trai o viata dreapta mai necesita doua lucruri: adevaratul scop al vietii (cel drept), si directia ei, si aceste doua lucruri trebuiesc trebuiesc simtite si acceptate ca adevar de noi toti.

Viata dreapta este viata care ti-a fost destinata? Ca sa stii va trebui sa ti-o examinezi continu. Insusirea cunostiintelor nu e suficienta ca sa spui ca: ‚acum ma pot cunoaste’,

pentru ca cu fiecare experienta noua, cu fiecare persoana pe care o cunosti te schimbi si devii un altul.

Viate e o continua cunoastere si evaluare.

2. Domnul Horia Roman Patapievici este printre altele filozof, scriitor, director al revistei Idei in Dialog si director al Institutului Cultural Român. Are un serial pe TVR international intitulat: Inapoi la Argument, foarte interesant si a mai aparut in doua din Seratele lui Iosif Sava in care, la ultima, se plange precum ca este criticat si acuzat de neromanitate in diferite forme de media din tara si strainatate pentru ca a sustinut printre multe altele ca Eminescu nu mai este relevant astazi si ca i s-a cerut in mai multe randuri sa paraseasca tara etc. Nerelevanta lui Eminescu, decartat de Patapievici precum o haina veche este lucrul care m-a suparat si pe mine. Mai continua apoi sa ne declare cat de fericit este ca a descoperit muzica clasica si ca este fascinat de ea si ca ar vrea sa o studieze mai in profunzime, preferatul sau fiind Mahler, ca sa o inteleaga mai bine. (V-a recomand sa-l studiati pe Eminescu in profunzime, sau chiar un doctorat, si va asigur ca veti creste impreuna cu el. E mult mai multa muzica in versul eminescian decat in Mahler. Sa nu uitam ca la inceput a fost versul si pe urma a venit muzica.) Ne mai povesteste apoi cu emotie despre locurile sale natale de pe meleagurile Olteniei, despre parinti, Macedonski si asa mai departe.

Prin acest act de defaimare a lui Eminescu domnul HRP poate face doua lucruri:

se joaca cu identitatea poporului roman sau, vorba lui Dan Puric,’se loveste ca sa se trezeasca’ romanul din amortire si sa-l faca sa reactioneze cum reactionez eu acum, fapt ce m-ar bucura.

3. Dumnezeu e adevarul!

Traim azi mai mult ca niciodata intr-un adevar eclipsat. Eminescu (ca un Hristos) ne-a fost dat ca sa ne arate cine suntem. Sa ne invete sa stam drept, sa avem o viata dreapta, sa gandim drept – sa ne dumireasca. El precum aracul ne-a ridicat si calauzit spre lumina, in rand si egali in multitudinea si maretia gradinii lui Dumnezeu. Eminescu ca un mare fiu, iubitor de locuri casa si parinti, a colindat lumea, a cules mestesugul cunoasterii, intelesul trairii si al lucrurilor, tainele gandirii si al comportarilor, prezentarea frumosului si a bunei cuviinte, a maretiei omului si al iubirii, si ca pe o oglinda le-a adus…, le-a adus precum notele muzicale, note de care sa folosit ca sa prezinte duiosul si sincerul melos national, sa prezinte esenta si aroma milenara din care este format neamul, ca acesta sa se vada si sa se mandreasca cu el – romanul sa fie mandru. Sa nu-i fie sfiala sau rusine, sa nu se lase intimidat sau injosit de aparenta super/stralucire a celor din jur. Eminescu nu s-a intors din strainatate unde a studiat ca sa se dea mare si sa ni-i impuna pe ‚zenitii lumii’, sa devenim ca ei, sa ne germanizeze, greceasca, turceasca sau frantuzeasca cum o fac multi „cetiti” cand se intorc in tara. Nu! Eminescu a inteles ca noi avem valorile noastre care nu sunt cu nimic mai prejos si ca ele trebuiesc doar punctate. Ca avem realizarile noastre, o traditie si o istorie ce ne tine drepti si mandrii. Imperiul roman ne-a biruit, si au construit columna lui Traian cu care sa se mandreasca de-a lungul secolelor de biruinta lor. Daca dacii erau nimic, sau nimeni, romanii nu s-ar fi sinchisit asa tare ca sa creeze acest document in piatra, cu care sa se mandreasca si care sa le marcheze victoria, si care din fericire ne identifica pe noi ca natiune cu statut. Sa nu uitam ca romanii au purtat zeci de razboaie si daca ar fi construit una pentru fiecare lupta castigata ar fi umplut Roma cu sute de columne, dar au facut doar una pentru ca au invins o armata si un popor care merita mentionat. O invingere cu care se puteau mandri. O tara greu de cucerit. Credeti ca se sinchiseau sa mentioneze Dacia in cele trei harti care demarcheaza cele trei etape ale extinderii imperiului lor de langa Coloseum? De ce nu au facut o columna pentru batalia cu triburile germanice sau cele engleze?- pentru ca nu valorau nimic la acea vreme.

Ce crezi ca ti s-ar intampla daca te-ai duce la Roma si le-ai spune italienilor sa darame columna pe motivul ca nu mai e relevanta astazi? Daca le-ai spune englejilor ca Shakespeare nu mai e relevant, americanilor de Hemingway, rusilor de Dostoievski, etc. etc.? Ce reactie ar fi?

Multi filzofi ne dau raspunsuri si indicatii despre cultura noastra folosind slogane din culturi straine ca si cum cultura noastra ar fi inexistenta. Strainii vin la noi si admira cultura „chici” adusa si inpusa din afara pentru ca noi nu suntem capabili si confidenti s-o vedem, s-o extragem si s-o valorificam pe a noastra. Aceasta este pozitia dumneavoastra de conducator: de a da raspunsuri perle – piese de arta nu slogane academice ci lucrari obtinute printr-un profund dialog cu creatorul, printro lupta continua de cunoastere si evaluare asa cum au facut-o Enescu si Van Gough. Ei nu au fost oameni cu ‚probleme’, ei au luptat continu.

Prin aceasta se deosebeste, si sta, marele nostru poet la baza identitatii noastre, prin faptul ca nu sa dat mare pe el ci ne-a ajutat sa ne simtim noi mari, ne-a ajutat sa ne vedem pe noi insine, sa ne vedem cultura. Daca te simti pierdut, fara maini sau fara picioare, citeste orice vers din eminescian si-ti vor creste aripi. Versurile lui Eminescu curg si se topesc pe buzele si in mintea copiilor, a parintilor si a bunicilor nostrii. Si atunci mai poti spune ca nu e relevant?!

Eminescu este parte din DNA-ul poporului roman. El este fratele nostru, este poetul om de stiinta, fiul, este sfantul aparator si protector al romaniei.

Eminescu i-a iubit cu pasiune pe romani.

Americanii, englezii, izdraelienii ar da orice sa-l aibe pe Eminescu ca act de identitate iar unii dintre filozofii nostrii il declara nerelevant. De ce oare omenii se lasa pusi in cusca necredintei, in cusca materialismului si a lacomiei, in cusca ideii ca sunt doar eu si ceia ce se vede in jurul meu, in cusca unei fericiri aparente.

Chiar asa romania trebuie sa taca!!?

Chiar nu suntem capabili sa ne opunem intunericului prin a incepe a ne recunoaste valorile, a le cinsti pe scara mondiala, a le populariza si a le mentine? Sa dam copiilor nostri dreptul de a sta drept.

„O, tu nici visezi batrane, cati in cale mi s-au pus!” (ii zicea Baiazid lui Mircea cel Batran)

„Toata floarea cea vestita a intregului Apus,

Tot ce sta in umbra crucii, imparati si regi s’aduna

Sa dea piept cu uraganul, ridicat de semi-luna;

S’a ‘mbracat in zale lucii cavalerii de la Malta;

Papa cu-a lui trei coroane, puse una peste alta „. (se lauda deci sultanul cu victoria de la Nicopole)

(Insa, mica oaste a lui Mircea cel Batran, le-a dovedit tuturor, si turcilor si apusenilor ce inseamna dragostea de vatra si credinta )

Eminescu ne-a iubit atat de mult incat si-a daruit intreaga lui viata adunand in jurul sau tot ce am avut mai bun – ca popor, mai semnificativ si trainic ca sa ne directioneze spre locul nostru, spre a fi „parte”
– spre eternitate.

BEN TODICĂ

Reclame

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

" Revista de arta si cultura IOSIF VULCAN " este fondata de scriitorul IOAN MICLAU , din Australia , si apare in editia "pe hartie " avand ca editor BIBLIOTECA " MIHAI EMINESCU" din Cringilla , Australia . Editia on-line este realizata prin colaborarea dintre Biblioteca " Mihai Eminescu" ,Cringilla, Australia, si ARP- ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU , Bucuresti -Romania . **** Director : IOAN MICLAU

========================== REDACTIA - contacte aici >>>>> _____________________________ _____________________________

IMAGINE DIN BIBLIOTECA „MIHAI EMINESCU“, CRINGILLA, AUSTRALIA

EDITORIAL de IOAN MICLĂU

ADEVARUL STRALUCESTE CA AURUL ====================== Adevarul straluceste ca aurul pierdut prin noroiul strazii.Furtuna, ploaia si vantul nu fac altceva decat sa spele suprafata obiectului de aur, scotand si mai mult in evidenta stralucirea acestuia. Asa vad eu in aceste revolte sociale internationale actuale, iesind la suprafata stralucind, adevarul adevaratei istorii a Romanilor. Ce mare si drept este Dumnezeu ! Indemnul la a scrie aceste randuri, recunosc, are la origini doua surse : a) Scrierea profesorului Gheorghe Constantin Nistoroiu, sub genericul : “Respect crestin fata de proprietate dar responsabilitate sacra fata de Mostenirea Neamului”.>>continuare>> ======================= VINA DE A FI POET "Numai pomul dezradacinat stie gustul pamantului de acasa; numai omul dus peste mari si tari stie cat de grea este povara dorului de Tara; numai poetul arde ca o torta, in fiecare zi, in fiecare noapte. Nu stiu daca I.Miclau si-a luat tarana din gradina casei parintesti, ca sa-si inveleasca trupul cu ea cand o fi sa fie. Sunt sigur, insa, ca a luat cu sine atatea amintiri, cat sa-i ajunga pentru o vesnicie. Isi inveseleste sufletul cu ele, cand il patrunde frigul strainatatii; isi oblojeste ranile ce i le fac sagetile singuratatii; isi sterge lacrimile dorului, isi doineste neimplinirile si putinele bucurii ale vietii. Si toate astea le rabda cu stoicism, stiind ca astfel isi ispaseste vina de a fi POET." (Pr. Prof.Dr. Al. Stanciulescu-Barda) ____________________________ UN FILM DE BEN TODICA DESPRE UN POET ROMAN LA ANTIPOZI Todica - Poetul IOAN MICLAU - carti, pasari si vazduhul -ep1 ============================ Todica - Poetul IOAN MICLAU - Carti...- versiune ptr.TV -ep2 ============================

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

_______________________________

TEME, RUBRICI ŞI AUTORI

15 Februarie 2007: DE ASTĂZI, REVISTA „IOSIF VULCAN“ APARE ON-LINE ŞI VA FI CITITĂ ÎN TOATĂ LUMEA!

De la Biblioteca Romaneasca "MIHAI EMINESCU" Wollongong, N.S.W Incepand cu luna februarie,2007, cititorii Revistei de Arta si Cultura "IOSIF VULCAN" vor putea ceti revista pe internet-on-line, gratuit. Revista apare prin voluntariat, devenind astfel accesibila cititorilor romani de pretutindeni in lume. Se alatura prin conceptie si servicii "SPIRITULUI ROMANESC" revista romanilor din AUSTRALIA, revistei "ANTIPOZI", precum si buchetului de Publicatii on-line, (25 la numar) ale ASOCIATIEI ROMANE PENTRU PATRIMONIU- ROMANIA. Revista "IOSIF VULCAN" poate fi accesata la adresa: www.revistaiosifvulcan.vordpress.com Numai cu cativa ani in urma era de neinchipuit o asemenea posibilitate de extensie a culturii si expresiei romanesti, dar iata ca astazi este posibil. Doamne ajuta ! Lucrarile dumneavoastra pot fi primite la adresa de e-mail:ioan@internode.on.net Scriitor : Ioan MICLAU

DUPĂ ZECE ANI…

…AM LEGAT PRIN ACEASTĂ REVISTĂ, O CALE ÎNSPRE INFINITUL LITERATURII ŞI CULTURII ROMÂNILOR DIN LUME!… Considerându-mă întrutotul aparţinător comunităţii româneşti din Australia, continuându-mi chemările mele înspre artele frumoase, române şi universale, voi continua a fi în serviciul acestora, a cărţii româneşti prin modesta biblioteca „Minai Eminescu”, şi prin cărţile ce aşteaptă în minte-mi, ieşirea în lume! Din motive de vârstă şi sănătate, însă dornic de a scrie ceea ce mai am viu în cutiuţa imaginaţiei mele şi a nu le duce cu mine în mormânt, mă sfătuie gândul, aud un îndemn interior: lasă calea tinerei generaţii ce vine, a duce mai departe gazetariile şi revistele literare, după orientările şi visele lor de continuitate şi existenţialitate a acestei frumoase naţii române!”

De un deceniu am editat această Revistă de Artă şi Cultură „IOSIF VULCAN”, adică 10 ani, şlefuind-o şi îngrijind-o spre a duce cititorilor cele mai curate, sfinte sentimente, de iubire a tot ceea ce este frumos şi uman. Să nu uităm Limba, cântecul, dansul, credinţa, simbolurile acestui neam din care ne tragem, al Românilor.

Mulţumesc tuturor celor ce m-au susţinut, fie prin sfat şi contribuţii, fie prin critici sau derâderi, căci recunoşteam prin ştiinţa mea luminată de Dumnezeu, a iubii fiinţa omenească aşa cum a creat-o pe fiecare în parte!

Deci cu mândrie şi speranţe în tinerimea noastră română dornică de viaţă şi viitor, las drum viselor lor, nu fac ruptură ci am legat prin această revistă o cale înspre infinitul Literaturii şi Culturii Neamului Românesc!

IOAN MICLAU din GEPIU, AUSTRALIA – 31 Decembrie 2006 / 1 Ianuarie 2007 (Cu lacrimi – IM)

=====================

AGENDA PRIMILOR PAŞI!

============================ ________________________ Biblioteca "MIHAI EMINESCU" -2006 13 McGovern Street, Cringila, N.S.W, 2502 - AUSTRALIA ________________________ Biblioteca " Mihai Eminescu " a fost declarata constituita la data de 25 Septembrie , 1996 , cu programul de deschidere si servire a cititorilor incepand cu dimineata zilei de 26 , ceea ce corespundea festiv si cu istoricul eveniment (mai putin cunoscut ) , Septembrie 1851 , cand Emigratia romana adera la Comitetul european de la Londra, reprezentantul ei fiind D .Bratianu. Deci, idee a unei unitati a emigratiei romane are radacini istorice. Biblioteca este o investitie privata a familiei Ioan si Florica MICLAU dar este de serviciu public pentru comunitatea romaneasca , pentru imprumut de carti cititorilor romani, cu deplina gratuitate pentru servicii. Inceputul a fost modest, si numai din drag comunitar, pentru etnia romana mai putin numeroasa in zona la acel timp, care sa poata gasi undeva o carte romaneasca, pentru citit. Treptat biblioteca s - a imbogatit prin noi carti cumparate de familia Miclau. Pastram pe agenda istoricului bibliotecii si ajutorul dat de familiile de romani din Australia care au donat carti, precum si precum si pe cele primite din partea unor vizitatori romani prin intermediul Ambasadei Romane din Canberra. Biblioteci judetene din Romania, respectiv, Oradea-Bihor, Cluj-Napoca, chiar de la Arhivele nationale ale Romaniei, carti de mare valoare cum sunt: "Romania . Evolutie in Timp si Spatiu" , "Romania in Documente si Album" La timpul respectiv am multumit tuturor celor ce ne-au intins o mana de ajutor cu o carte romaneasca, si le multumim si azi, in al 12-lea an de existenta. Aprecierile cititorilor au fost intotdeauna publicate in filele Revistei "Iosif Vulcan", aparuta si aceasta in anii 1997, ca o necesitate si tocmai pe fondalul acestei biblioteci. Viitorul bibliotecii acesteea, nu poate fi decat frumos, deoarece odata existenta, aceasta eventual isi poate schimba adresa dar nu serviciile. Co-proprietar de perspectiva in timp deci, speram a fi tocmai fiica noastra Tincuta Miclau, actualmente studiind pentru a doua Diploma universitara aici in Australia, avand deja versuri publicate, deci o tanara speranta prin care biblioteca va supravietii negresit. Bibliotecar Ioan MICLAU AUSTRALIA

„NESTORUL PRESEI ROMANESTI ”

Se împlineste in acest an 2007 un secol de la trecerea în eternitate a lui Iosif Vulcan, om de cultură de o importanţă deosebită pentru epoca sa, „Nestorul presei româneşti”, cum avea să fie numit de un exeget. Manifestările dedicate acestuia, consacrate evenimentului şi organizate în judeţul Bihor, au fost multiple şi cuprinzătoare pentru întreaga activitate a acestui om de cultură. >prof.>Iosif Popa >>

===================== ________________________

IDEI , INITIATIVE SI CHIPURI DE LA ROMANII- AUSTRALIENI

===================== O Actiune ce se cere a fi pornita de urgenta si fara un timp determinat: “Inventarierea cartii romanesti vechi! Aceasta actiune are la baza o idee mare, care aminteste de acea arheologie lingvistica atat de necesara, dar cu potential recuperator de patrimoniu romanesc incalculabil, readucand in realitate valori ale culturii si istoriei romane vechi, stravechi, care momentan stau necunoscute, cine stie pe unde, sortite pierderii si distrugerii. Ca sa fie mai clara actiunea propusa, nu este vorba de adunari si stocari de carti intr-un loc, ci doar de comunicari statistice, prin care sa se adune niste date si informatii de existenta acestora. Esential va fi existenta cartii, titlul acesteea, autorul, anul publicatiei, limba in care este publicata, tematica acestei carti, etc., locul unde se afla cartea, starea ei de ingrijire, daca necesita reparat, etc., etc. ___________________________ ___________________________ Actiunea este la nivel global, iar ideea este a se cere sprijin si participare tuturor familiilor romanesti de pretutindeni, nu tocmai la bibliotecile mari existente, unde evidentele oricum sunt clare si asigurate! IOAN MICLAU >>> continuare>>> ==================== SCRIITORI DE LA ANTIPOZI ==================== Despre scriitor si cineast -aici>>>> ==================== Despre scriitoare si eseista -aici >>>>>> ==================== ADEVĂRATE, REALE PUNŢI DE LEGĂTURĂ, ÎNTRE ROMÂNI! Cornelia .T. Chifu: Spune-mi mai clar ce înseamnă revista losif Vulcan. Cu drag şi consideraţie.“ Ben Todica : „losif Vulcan“ e o revistă literară realizată de poetul loan Miclău, în care scriitori, poeţi, jurnalişti, specialişti, cititori, îşi publică lucrările. Abonamentul anual costă 20 de dolari. Acesta e salariul pe o oră de muncă în Australia. Scriitorul loan Miclău, este şi fondatorul, proprietarul, Bibliotecii Mihai Eminescu din Cringila, N.S.W, Australia, de unde cititorii români împrumută cărţi prin poştă. Deci este un om pasionat şi dedicat culturii neamului. !“ ==================== Pr. Ioan Vasile Prundus, de la Biserica "Sf.Ioan Botezatorul" - Sydney, la biblioteca "Mihai Eminescu" - Cringila, N.S.W ___________________________ ___________________________ Pictura tinerei Ramona Bozan - orasul Wollongong, N.S.W - Australia ____________________________
iulie 2018
L M M J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

RSS Revista IOSIF VULCAN – Australia

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: