(Dedicatie fiicelor mele, Elena, Tincuta, Otilia)

Capitolul I

Cantece de fluiere, leganate pe aripile vantului razbateau dinspre varfuri de coline unde pastorii aduceau jertfe zeilor lor. Latinii erau foarte mandrii de colinele lor, peste care se intindea covorul verde al pasunilor si padurilor imbelsugate. Viata si linistea sfanta in aceste campii pastorale au inspirat pe majoritatea scriitorilor latini; cata dragoste gasim la Vergiliu si Horatiu in operelele lor nemuritoare, Georgicele si respectiv Bucolicele ! Ei socoteau un dar al naturii, al marilor zei sa-ti petreci viata in compania miorilor blande asemeni insasi poeziei.

De altfel, acolo e simplitatea vietii dupa care ravnesc si au ravnit geniile lumii, dupa ce s-au ostenit in marile framantari sociale, scarbiti de forfota marilor orase, convinsi de nestatornicia lucrurilor acestei vieti. Dar pentru ca una din coline se intindea mai impunator in campia latina, latinii aproape ca o zeificasera. Insasi padurea ce se intindea pe coasta mai abrupta inspre Cetatea Alba, cu multa vreme inainte ei o inchinara zeului Ares. La poalele padurii zeului Ares se afla manastirea Vestei. Vesta era o zeitate a carei cult interzicea fetelor inchinate ei sa se mai casatoreasca. In padurea zeului Ares se mai afla un izvor cu apa limpede ca fata unei oglinde. In aceasta oglinda a izvorului, multe fiinte tinere si-au privit fata rumena sau plina de cutele tristetii sapate de lacrimile lor nevinovate.

Aceasta istorioara aduce cititorului meu, una dintre acele tinere latine, care in vremile indepartate a varsat lacrimi multe si amare la izvorul zeitei Vesta, din padurea zeului Ares.

Providenta insasi a facut ca tocmai aceasta fata sa fie mama celor doi frati gemeni, Romulus si Remus legendarii fondatori ai Romei.

Parca dinadins natura si insasi Creatorul Divin, ridica personalitatile cele mai celebre din situatiile si mediile cele mai incredibile sau fara de importanta. Vedem cum situatiile critice formeaza si aduc in prim plan personalitatile corespunzatoare evenimentelor. Aceasta se intampla si in marile iubiri, cand cu toata severitatea ingradirii pentru a le desparti, Providenta reuseste sa zamisleasca o mladita, sa se nasca un fruct al iubirii, ca o stea razbunatoare care vine apoi a-si onora mama ori tata, barfiti si dezonorati candva pe nedrept. Stralucitul rege al dramaturgiei universale, britonul William Shakespeare, mai mult ca oricine poate, avea ochii deschisi la aceste jocuri ale destinului. Fiecare din noi, suntem un fruct al unei iubiri curate, dar cand te gandesti cum uneori, acest fruct al iubirii, omul, devenit biped matur, poate deveni un izvor de dusmanii, ura, invidie ce-l imping chiar pana la crima, iti vine sa te intrebi: Dumnezeule, cand si cum se va putea separa binele de rau, daca se nasc gemeni ca o notiune inseparabila ?

Totusi, adevarul are ceva sfant, de nebiruit. El arunca sageti luminoase, ce rascolesc lumea facand lumina in intuneric.

Adevarul ridica pe umerii sai muntii si-i arunca in adancurile prapastiilor, el descopera orice uneltire omeneasca oricat ar fi de ascunsa. Poate tocmai pentru aceasta e uneori dispretuit de oameni. Dar numai adevarul calauzeste o iubire adevarata, asezand-o pe calea ei naturala. Cat de mult am dori sa zambim mai mult de fericire, cat de mult am dori ca o mama, mai deseori sa zambeasca si ea, caci intradevar, noul nascut descopera in ochii mamei sale un rasarit de soare, iar bratele ei sunt ca o leganare duioasa a corabiei pe marea linistita.

Romulus si Remus nu au avut fericirea sa se legene pe bratele mamei lor. Ei au fost smulsi de la pieptul mamei, lipsindu-i si ei iubirea cu care si-ar fi acoperit fetii. Providenta i-a dus de mititei la stanele de ciobani, unde au crescut amestecati cu fiarele codrilor. Viata lor a devenit o legenda, iar ei eroii acesteea. S-a scris enorm de mult despre legenda lor, iar lumea inca pare a fi destul de curioasa pentru a cunoaste minunea cresterii lor. Dar tot atat de curioase si legendare sunt evenimentele vietii mamei lor. Cine a fost aceasta tanara, evenimentele acelor vremi, si asa mai departe.

Multe din acestea le aflam intr-o extrem de scurta relatare a lui Dio Casius, istoric si scriitor al Romei antice. El a trait in centrul furtunos al politicii Romei, detinand chiar functia de consul si membru al Senatului Roman. In cartea sa, „Istoria Romana I”, arata limpede obarsia acestei tinere fete care avea sa devina mama celor doi gemeni, atat de napastuiti de vitregia zilelor lor, dar pe care Providenta i-a ridicat la culmile gloriei.

ara nici o umbra de indoiala, cu o deplina siguranta asupra informatiei sale, io Casius aproape cu un lux de amanunte, dezvaluie imprejurarile in care o tanara latina cu numele de Silvia, dar careea in Cetatea Alba latinii ii ziceau Ilia, ajunge fiica zeitei. Era fiica de rege, tatal ei umitor fost regele Cetatii, a fost alungat de fratele sau Amulius care-i jinduia locul.

Istoricii spun despre istoria Romei ca ar incepe de la Aventinus, aceasta insa spune prea putin pentru cititorul de rand, care nu este obligat sa aiba si studii istorice pentru a pricepe o relatare istorica. Asadar, pentru ca tanara noastra eroina se tragea din Cetatea Alba, este bine sa aflam cum a fost aceasta cetate zidita pe pamantul Italiei. Dar bineinteles foarte pe scurt, deci fara ca cititorul meu sa se sperie, deoarece nici eu nu am de gand sa bajbaiesc mult prin negura anilor, mai ales ca si cei studiati in materie de istorie sunt de mai multe pareri”.

> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

(Cu speranta ca in anul acesta va iesi de la tipar si cartea mea „Scrieri in proza” Vol.II, in cuprinsul acestea va apare si nuvela „Fiica zeitei Vesta” – I.Miclau)

Reclame

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

" Revista de arta si cultura IOSIF VULCAN " este fondata de scriitorul IOAN MICLAU , din Australia , si apare in editia "pe hartie " avand ca editor BIBLIOTECA " MIHAI EMINESCU" din Cringilla , Australia . Editia on-line este realizata prin colaborarea dintre Biblioteca " Mihai Eminescu" ,Cringilla, Australia, si ARP- ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU , Bucuresti -Romania . **** Director : IOAN MICLAU

========================== REDACTIA - contacte aici >>>>> _____________________________ _____________________________

IMAGINE DIN BIBLIOTECA „MIHAI EMINESCU“, CRINGILLA, AUSTRALIA

EDITORIAL de IOAN MICLĂU

ADEVARUL STRALUCESTE CA AURUL ====================== Adevarul straluceste ca aurul pierdut prin noroiul strazii.Furtuna, ploaia si vantul nu fac altceva decat sa spele suprafata obiectului de aur, scotand si mai mult in evidenta stralucirea acestuia. Asa vad eu in aceste revolte sociale internationale actuale, iesind la suprafata stralucind, adevarul adevaratei istorii a Romanilor. Ce mare si drept este Dumnezeu ! Indemnul la a scrie aceste randuri, recunosc, are la origini doua surse : a) Scrierea profesorului Gheorghe Constantin Nistoroiu, sub genericul : “Respect crestin fata de proprietate dar responsabilitate sacra fata de Mostenirea Neamului”.>>continuare>> ======================= VINA DE A FI POET "Numai pomul dezradacinat stie gustul pamantului de acasa; numai omul dus peste mari si tari stie cat de grea este povara dorului de Tara; numai poetul arde ca o torta, in fiecare zi, in fiecare noapte. Nu stiu daca I.Miclau si-a luat tarana din gradina casei parintesti, ca sa-si inveleasca trupul cu ea cand o fi sa fie. Sunt sigur, insa, ca a luat cu sine atatea amintiri, cat sa-i ajunga pentru o vesnicie. Isi inveseleste sufletul cu ele, cand il patrunde frigul strainatatii; isi oblojeste ranile ce i le fac sagetile singuratatii; isi sterge lacrimile dorului, isi doineste neimplinirile si putinele bucurii ale vietii. Si toate astea le rabda cu stoicism, stiind ca astfel isi ispaseste vina de a fi POET." (Pr. Prof.Dr. Al. Stanciulescu-Barda) ____________________________ UN FILM DE BEN TODICA DESPRE UN POET ROMAN LA ANTIPOZI Todica - Poetul IOAN MICLAU - carti, pasari si vazduhul -ep1 ============================ Todica - Poetul IOAN MICLAU - Carti...- versiune ptr.TV -ep2 ============================

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

_______________________________

TEME, RUBRICI ŞI AUTORI

15 Februarie 2007: DE ASTĂZI, REVISTA „IOSIF VULCAN“ APARE ON-LINE ŞI VA FI CITITĂ ÎN TOATĂ LUMEA!

De la Biblioteca Romaneasca "MIHAI EMINESCU" Wollongong, N.S.W Incepand cu luna februarie,2007, cititorii Revistei de Arta si Cultura "IOSIF VULCAN" vor putea ceti revista pe internet-on-line, gratuit. Revista apare prin voluntariat, devenind astfel accesibila cititorilor romani de pretutindeni in lume. Se alatura prin conceptie si servicii "SPIRITULUI ROMANESC" revista romanilor din AUSTRALIA, revistei "ANTIPOZI", precum si buchetului de Publicatii on-line, (25 la numar) ale ASOCIATIEI ROMANE PENTRU PATRIMONIU- ROMANIA. Revista "IOSIF VULCAN" poate fi accesata la adresa: www.revistaiosifvulcan.vordpress.com Numai cu cativa ani in urma era de neinchipuit o asemenea posibilitate de extensie a culturii si expresiei romanesti, dar iata ca astazi este posibil. Doamne ajuta ! Lucrarile dumneavoastra pot fi primite la adresa de e-mail:ioan@internode.on.net Scriitor : Ioan MICLAU

DUPĂ ZECE ANI…

…AM LEGAT PRIN ACEASTĂ REVISTĂ, O CALE ÎNSPRE INFINITUL LITERATURII ŞI CULTURII ROMÂNILOR DIN LUME!… Considerându-mă întrutotul aparţinător comunităţii româneşti din Australia, continuându-mi chemările mele înspre artele frumoase, române şi universale, voi continua a fi în serviciul acestora, a cărţii româneşti prin modesta biblioteca „Minai Eminescu”, şi prin cărţile ce aşteaptă în minte-mi, ieşirea în lume! Din motive de vârstă şi sănătate, însă dornic de a scrie ceea ce mai am viu în cutiuţa imaginaţiei mele şi a nu le duce cu mine în mormânt, mă sfătuie gândul, aud un îndemn interior: lasă calea tinerei generaţii ce vine, a duce mai departe gazetariile şi revistele literare, după orientările şi visele lor de continuitate şi existenţialitate a acestei frumoase naţii române!”

De un deceniu am editat această Revistă de Artă şi Cultură „IOSIF VULCAN”, adică 10 ani, şlefuind-o şi îngrijind-o spre a duce cititorilor cele mai curate, sfinte sentimente, de iubire a tot ceea ce este frumos şi uman. Să nu uităm Limba, cântecul, dansul, credinţa, simbolurile acestui neam din care ne tragem, al Românilor.

Mulţumesc tuturor celor ce m-au susţinut, fie prin sfat şi contribuţii, fie prin critici sau derâderi, căci recunoşteam prin ştiinţa mea luminată de Dumnezeu, a iubii fiinţa omenească aşa cum a creat-o pe fiecare în parte!

Deci cu mândrie şi speranţe în tinerimea noastră română dornică de viaţă şi viitor, las drum viselor lor, nu fac ruptură ci am legat prin această revistă o cale înspre infinitul Literaturii şi Culturii Neamului Românesc!

IOAN MICLAU din GEPIU, AUSTRALIA – 31 Decembrie 2006 / 1 Ianuarie 2007 (Cu lacrimi – IM)

=====================

AGENDA PRIMILOR PAŞI!

============================ ________________________ Biblioteca "MIHAI EMINESCU" -2006 13 McGovern Street, Cringila, N.S.W, 2502 - AUSTRALIA ________________________ Biblioteca " Mihai Eminescu " a fost declarata constituita la data de 25 Septembrie , 1996 , cu programul de deschidere si servire a cititorilor incepand cu dimineata zilei de 26 , ceea ce corespundea festiv si cu istoricul eveniment (mai putin cunoscut ) , Septembrie 1851 , cand Emigratia romana adera la Comitetul european de la Londra, reprezentantul ei fiind D .Bratianu. Deci, idee a unei unitati a emigratiei romane are radacini istorice. Biblioteca este o investitie privata a familiei Ioan si Florica MICLAU dar este de serviciu public pentru comunitatea romaneasca , pentru imprumut de carti cititorilor romani, cu deplina gratuitate pentru servicii. Inceputul a fost modest, si numai din drag comunitar, pentru etnia romana mai putin numeroasa in zona la acel timp, care sa poata gasi undeva o carte romaneasca, pentru citit. Treptat biblioteca s - a imbogatit prin noi carti cumparate de familia Miclau. Pastram pe agenda istoricului bibliotecii si ajutorul dat de familiile de romani din Australia care au donat carti, precum si precum si pe cele primite din partea unor vizitatori romani prin intermediul Ambasadei Romane din Canberra. Biblioteci judetene din Romania, respectiv, Oradea-Bihor, Cluj-Napoca, chiar de la Arhivele nationale ale Romaniei, carti de mare valoare cum sunt: "Romania . Evolutie in Timp si Spatiu" , "Romania in Documente si Album" La timpul respectiv am multumit tuturor celor ce ne-au intins o mana de ajutor cu o carte romaneasca, si le multumim si azi, in al 12-lea an de existenta. Aprecierile cititorilor au fost intotdeauna publicate in filele Revistei "Iosif Vulcan", aparuta si aceasta in anii 1997, ca o necesitate si tocmai pe fondalul acestei biblioteci. Viitorul bibliotecii acesteea, nu poate fi decat frumos, deoarece odata existenta, aceasta eventual isi poate schimba adresa dar nu serviciile. Co-proprietar de perspectiva in timp deci, speram a fi tocmai fiica noastra Tincuta Miclau, actualmente studiind pentru a doua Diploma universitara aici in Australia, avand deja versuri publicate, deci o tanara speranta prin care biblioteca va supravietii negresit. Bibliotecar Ioan MICLAU AUSTRALIA

„NESTORUL PRESEI ROMANESTI ”

Se împlineste in acest an 2007 un secol de la trecerea în eternitate a lui Iosif Vulcan, om de cultură de o importanţă deosebită pentru epoca sa, „Nestorul presei româneşti”, cum avea să fie numit de un exeget. Manifestările dedicate acestuia, consacrate evenimentului şi organizate în judeţul Bihor, au fost multiple şi cuprinzătoare pentru întreaga activitate a acestui om de cultură. >prof.>Iosif Popa >>

===================== ________________________

IDEI , INITIATIVE SI CHIPURI DE LA ROMANII- AUSTRALIENI

===================== O Actiune ce se cere a fi pornita de urgenta si fara un timp determinat: “Inventarierea cartii romanesti vechi! Aceasta actiune are la baza o idee mare, care aminteste de acea arheologie lingvistica atat de necesara, dar cu potential recuperator de patrimoniu romanesc incalculabil, readucand in realitate valori ale culturii si istoriei romane vechi, stravechi, care momentan stau necunoscute, cine stie pe unde, sortite pierderii si distrugerii. Ca sa fie mai clara actiunea propusa, nu este vorba de adunari si stocari de carti intr-un loc, ci doar de comunicari statistice, prin care sa se adune niste date si informatii de existenta acestora. Esential va fi existenta cartii, titlul acesteea, autorul, anul publicatiei, limba in care este publicata, tematica acestei carti, etc., locul unde se afla cartea, starea ei de ingrijire, daca necesita reparat, etc., etc. ___________________________ ___________________________ Actiunea este la nivel global, iar ideea este a se cere sprijin si participare tuturor familiilor romanesti de pretutindeni, nu tocmai la bibliotecile mari existente, unde evidentele oricum sunt clare si asigurate! IOAN MICLAU >>> continuare>>> ==================== SCRIITORI DE LA ANTIPOZI ==================== Despre scriitor si cineast -aici>>>> ==================== Despre scriitoare si eseista -aici >>>>>> ==================== ADEVĂRATE, REALE PUNŢI DE LEGĂTURĂ, ÎNTRE ROMÂNI! Cornelia .T. Chifu: Spune-mi mai clar ce înseamnă revista losif Vulcan. Cu drag şi consideraţie.“ Ben Todica : „losif Vulcan“ e o revistă literară realizată de poetul loan Miclău, în care scriitori, poeţi, jurnalişti, specialişti, cititori, îşi publică lucrările. Abonamentul anual costă 20 de dolari. Acesta e salariul pe o oră de muncă în Australia. Scriitorul loan Miclău, este şi fondatorul, proprietarul, Bibliotecii Mihai Eminescu din Cringila, N.S.W, Australia, de unde cititorii români împrumută cărţi prin poştă. Deci este un om pasionat şi dedicat culturii neamului. !“ ==================== Pr. Ioan Vasile Prundus, de la Biserica "Sf.Ioan Botezatorul" - Sydney, la biblioteca "Mihai Eminescu" - Cringila, N.S.W ___________________________ ___________________________ Pictura tinerei Ramona Bozan - orasul Wollongong, N.S.W - Australia ____________________________
iulie 2018
L M M J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

RSS Revista IOSIF VULCAN – Australia

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: