BUNA ZIUA BADE IOANE !  (Nr.8)

“Buna ziua , bade Ioane!! Dar cu ce ganduri pe la noi ?”

“Multamasc da ziua buna, dar tat mai rar te vede omul; asa ca mi-am zasu, hai sa te caut  io !

“Asta-i un lucru bun, bade Ioane !”

“No, amu  nu stiu daca a fi bun, dar, lucrurile nu prea marg cum trabuiesc !

“Aoleo, vorbeste omule”, raspunse  redactorul de la “Revolta universitara” .

“Apoi, tocmai aci e nacazul, ca nu stie omul cum sa mai vorbasca !

Nici cu universala din revista, nici cu vulgata  noastra taranista, nici pe semne surdo-mute, no adica, in ce limba sa vorbim? ca nu sa ia nimic in sama, nu intaleg nicicum cei da la senaturi vorba noastra ! Dar io cred ca numa sa fac! ori au ei alte planuri?

“Bade Ioane, zau ca nu inteleg despre ce vrei sa vorbesti!”

“Aha, ai fi si matale dintre cei care intaleg imediat  cand vede banu ? Ca doara banu vorbeste toate limbile !

“Ei, acum sa stii ca-s  suparat. Chiar asa ma crezi bade Ioane?

“No, atunci pune in revista dumitale o intrebare cu care am vinit io aci sa te caut !

“O pun, dar sa aud despre ce este vorba !

“ Asadar, iar o vorba: “lipim Moldova de Romania  asa cum o mai fost, sau ne lipim noi de Moldova ca sa  trecem cu tati la rusi ?”

“Aoleu, bade, mai ai si altceva de intrebat ?

“No, poti sti ca mai am, dar ase pa rand, ca foaia asta ajunge-n tata lumea; si e bine sa  stie lumea ce intrebari avem !

“Gasesc perfecta  parerea dumitale bade Ioane, adica perfecta dupa etimologia cuvantului perfect din dictionarul romanesc, adica face sens catre realitate !

“Ei, acum iar vorbesti pasareste ? Asculta aci: “daca cetatenii de rand, romani, unguri, secuii(care sa zice ca-s ta unguri),sarbi, si ce-or mai fi altii pe aici, nu vor spargerea  asta de tara, de ce tot se omoara partidele astea multe -nu stiu cine le-o facut- sa ne separe dara pe bucatele, pe autogovernari iconomice cum le zace cei de la uniune!  Zace ca pana in 2013  traba sa organizim tara, dar io vad ca partidile astea sparg tara, sa gangesc politiceste sa faca cate o tarica mica  fiecarei etnii ce traieste  aici in tara  asta romaneasca ! Sa raspunda cineva, care o fi castigul ?

“Bade Ioane, sa vorbeste economic, pe bucatele mai mici se organizeaza munca mai bine  !  Iar cheltuielile…

”Stai, stai, sa o luam si noi ta pa bucatele. Ca ase se pot inghiti mai bine  oauale de mamaliga. Foaie asta universitara scria pe vramuri despre Unire, apoi intelectualii alor vremi scriau ase: “Unde-i unul nu-i putere/ La nevoi si la durere/ Unde-s doi puterea creste/Si dusmanul nu sporeste/.  Ase s-o unit  apoi cele trei tari/surori romane! D-apoi un taran sa  va spuna asta ?

“Ei, nu te grabi, bade Ioane ! Trebuie sa stii ca vremile merg inainte. Lumea se schimba !”

“No, si ce e nou ? Da cat amar da vreme lumea mere tat inainte. Dar noi romanii stim ca in fruntea vremurilor mere Dumnezeu, care ne vorbeste, ne arate calea pan  semne; cum is alea da pa sosele, de nu le respecta soferii, si da aia ajung in pamant !Tadauna Dumnezeu ne indeamna la unire si iubire, dar daca sa fac amu daspartari intre oamenii  traitori  in vatra  data de Dumnezeu, aci  nu mai poate fi numa  lucrarea deavolului, ca de la Cel de Sus nu poate fi. Asta-i parere me ! Si s-o scrii la foaia asta a dumitale !

“Dar ceva de prin lume, ca tot vorbim, de prin lume ce stii dumitale bade Ioane ?

“No, apoi aud si stiu si io multe dar nu  prea le intaleg, ca astia de la stiri si televizie vorbasc mai mult pasareste. Iar cand scriu vre-o veste la ziar zice  ca titreaza, ei stiu ce zic.  Dar daca ta ma tragi de limba, ce aud acuma iar nu-i bine, ca se cearta rau romanii da pran lume !

“Dar de ce oare ?

“Ei, acum vrei si matale sa titrezi  cititorii cu vesti noi? Parca nu s-ar sti ! Insa, vorba mea io ti-o spun mintenas, dar o aleg dan zicalele noastre populare, ca-s mai intalepte. Una mai veche zace: “lupi imbracati in piele de oaie”, alta mai moderna: “cate partide  prin tara atatia reprezentanti p-afara”, si alta veche  de tot zice: “ banul e ochiul dracului”. Insa tartorul minciunii e si mai inselator fiindca promite  functii mari tuturor, salarii mari fara sa faca absolut nimic !

“Ei, asa nu se poate bade Ioane, ceva trebuie sa  faca ei !

“Care ei ? A, desigur, cei in piele de oaie, da,  trebuie sa faca ceva, dar asta sa o lamuresti dumneata de la “Revolta universitara”. Poate  titrezi adevarul pentru care se cearta romanii prin lume !”

“Pentru azi eu iti mulutumesc bade Ioane, ca-s multe problemele !

“ Multamasc si io !” Dar ceva trebuie facut, nu numai sa tat titram prin foi!”

“Cu bine !”

“Asa sa fie”.

IOAN MICLAU

Reclame

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

" Revista de arta si cultura IOSIF VULCAN " este fondata de scriitorul IOAN MICLAU , din Australia , si apare in editia "pe hartie " avand ca editor BIBLIOTECA " MIHAI EMINESCU" din Cringilla , Australia . Editia on-line este realizata prin colaborarea dintre Biblioteca " Mihai Eminescu" ,Cringilla, Australia, si ARP- ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU , Bucuresti -Romania . **** Director : IOAN MICLAU

========================== REDACTIA - contacte aici >>>>> _____________________________ _____________________________

IMAGINE DIN BIBLIOTECA „MIHAI EMINESCU“, CRINGILLA, AUSTRALIA

EDITORIAL de IOAN MICLĂU

ADEVARUL STRALUCESTE CA AURUL ====================== Adevarul straluceste ca aurul pierdut prin noroiul strazii.Furtuna, ploaia si vantul nu fac altceva decat sa spele suprafata obiectului de aur, scotand si mai mult in evidenta stralucirea acestuia. Asa vad eu in aceste revolte sociale internationale actuale, iesind la suprafata stralucind, adevarul adevaratei istorii a Romanilor. Ce mare si drept este Dumnezeu ! Indemnul la a scrie aceste randuri, recunosc, are la origini doua surse : a) Scrierea profesorului Gheorghe Constantin Nistoroiu, sub genericul : “Respect crestin fata de proprietate dar responsabilitate sacra fata de Mostenirea Neamului”.>>continuare>> ======================= VINA DE A FI POET "Numai pomul dezradacinat stie gustul pamantului de acasa; numai omul dus peste mari si tari stie cat de grea este povara dorului de Tara; numai poetul arde ca o torta, in fiecare zi, in fiecare noapte. Nu stiu daca I.Miclau si-a luat tarana din gradina casei parintesti, ca sa-si inveleasca trupul cu ea cand o fi sa fie. Sunt sigur, insa, ca a luat cu sine atatea amintiri, cat sa-i ajunga pentru o vesnicie. Isi inveseleste sufletul cu ele, cand il patrunde frigul strainatatii; isi oblojeste ranile ce i le fac sagetile singuratatii; isi sterge lacrimile dorului, isi doineste neimplinirile si putinele bucurii ale vietii. Si toate astea le rabda cu stoicism, stiind ca astfel isi ispaseste vina de a fi POET." (Pr. Prof.Dr. Al. Stanciulescu-Barda) ____________________________ UN FILM DE BEN TODICA DESPRE UN POET ROMAN LA ANTIPOZI Todica - Poetul IOAN MICLAU - carti, pasari si vazduhul -ep1 ============================ Todica - Poetul IOAN MICLAU - Carti...- versiune ptr.TV -ep2 ============================

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

_______________________________

TEME, RUBRICI ŞI AUTORI

15 Februarie 2007: DE ASTĂZI, REVISTA „IOSIF VULCAN“ APARE ON-LINE ŞI VA FI CITITĂ ÎN TOATĂ LUMEA!

De la Biblioteca Romaneasca "MIHAI EMINESCU" Wollongong, N.S.W Incepand cu luna februarie,2007, cititorii Revistei de Arta si Cultura "IOSIF VULCAN" vor putea ceti revista pe internet-on-line, gratuit. Revista apare prin voluntariat, devenind astfel accesibila cititorilor romani de pretutindeni in lume. Se alatura prin conceptie si servicii "SPIRITULUI ROMANESC" revista romanilor din AUSTRALIA, revistei "ANTIPOZI", precum si buchetului de Publicatii on-line, (25 la numar) ale ASOCIATIEI ROMANE PENTRU PATRIMONIU- ROMANIA. Revista "IOSIF VULCAN" poate fi accesata la adresa: www.revistaiosifvulcan.vordpress.com Numai cu cativa ani in urma era de neinchipuit o asemenea posibilitate de extensie a culturii si expresiei romanesti, dar iata ca astazi este posibil. Doamne ajuta ! Lucrarile dumneavoastra pot fi primite la adresa de e-mail:ioan@internode.on.net Scriitor : Ioan MICLAU

DUPĂ ZECE ANI…

…AM LEGAT PRIN ACEASTĂ REVISTĂ, O CALE ÎNSPRE INFINITUL LITERATURII ŞI CULTURII ROMÂNILOR DIN LUME!… Considerându-mă întrutotul aparţinător comunităţii româneşti din Australia, continuându-mi chemările mele înspre artele frumoase, române şi universale, voi continua a fi în serviciul acestora, a cărţii româneşti prin modesta biblioteca „Minai Eminescu”, şi prin cărţile ce aşteaptă în minte-mi, ieşirea în lume! Din motive de vârstă şi sănătate, însă dornic de a scrie ceea ce mai am viu în cutiuţa imaginaţiei mele şi a nu le duce cu mine în mormânt, mă sfătuie gândul, aud un îndemn interior: lasă calea tinerei generaţii ce vine, a duce mai departe gazetariile şi revistele literare, după orientările şi visele lor de continuitate şi existenţialitate a acestei frumoase naţii române!”

De un deceniu am editat această Revistă de Artă şi Cultură „IOSIF VULCAN”, adică 10 ani, şlefuind-o şi îngrijind-o spre a duce cititorilor cele mai curate, sfinte sentimente, de iubire a tot ceea ce este frumos şi uman. Să nu uităm Limba, cântecul, dansul, credinţa, simbolurile acestui neam din care ne tragem, al Românilor.

Mulţumesc tuturor celor ce m-au susţinut, fie prin sfat şi contribuţii, fie prin critici sau derâderi, căci recunoşteam prin ştiinţa mea luminată de Dumnezeu, a iubii fiinţa omenească aşa cum a creat-o pe fiecare în parte!

Deci cu mândrie şi speranţe în tinerimea noastră română dornică de viaţă şi viitor, las drum viselor lor, nu fac ruptură ci am legat prin această revistă o cale înspre infinitul Literaturii şi Culturii Neamului Românesc!

IOAN MICLAU din GEPIU, AUSTRALIA – 31 Decembrie 2006 / 1 Ianuarie 2007 (Cu lacrimi – IM)

=====================

AGENDA PRIMILOR PAŞI!

============================ ________________________ Biblioteca "MIHAI EMINESCU" -2006 13 McGovern Street, Cringila, N.S.W, 2502 - AUSTRALIA ________________________ Biblioteca " Mihai Eminescu " a fost declarata constituita la data de 25 Septembrie , 1996 , cu programul de deschidere si servire a cititorilor incepand cu dimineata zilei de 26 , ceea ce corespundea festiv si cu istoricul eveniment (mai putin cunoscut ) , Septembrie 1851 , cand Emigratia romana adera la Comitetul european de la Londra, reprezentantul ei fiind D .Bratianu. Deci, idee a unei unitati a emigratiei romane are radacini istorice. Biblioteca este o investitie privata a familiei Ioan si Florica MICLAU dar este de serviciu public pentru comunitatea romaneasca , pentru imprumut de carti cititorilor romani, cu deplina gratuitate pentru servicii. Inceputul a fost modest, si numai din drag comunitar, pentru etnia romana mai putin numeroasa in zona la acel timp, care sa poata gasi undeva o carte romaneasca, pentru citit. Treptat biblioteca s - a imbogatit prin noi carti cumparate de familia Miclau. Pastram pe agenda istoricului bibliotecii si ajutorul dat de familiile de romani din Australia care au donat carti, precum si precum si pe cele primite din partea unor vizitatori romani prin intermediul Ambasadei Romane din Canberra. Biblioteci judetene din Romania, respectiv, Oradea-Bihor, Cluj-Napoca, chiar de la Arhivele nationale ale Romaniei, carti de mare valoare cum sunt: "Romania . Evolutie in Timp si Spatiu" , "Romania in Documente si Album" La timpul respectiv am multumit tuturor celor ce ne-au intins o mana de ajutor cu o carte romaneasca, si le multumim si azi, in al 12-lea an de existenta. Aprecierile cititorilor au fost intotdeauna publicate in filele Revistei "Iosif Vulcan", aparuta si aceasta in anii 1997, ca o necesitate si tocmai pe fondalul acestei biblioteci. Viitorul bibliotecii acesteea, nu poate fi decat frumos, deoarece odata existenta, aceasta eventual isi poate schimba adresa dar nu serviciile. Co-proprietar de perspectiva in timp deci, speram a fi tocmai fiica noastra Tincuta Miclau, actualmente studiind pentru a doua Diploma universitara aici in Australia, avand deja versuri publicate, deci o tanara speranta prin care biblioteca va supravietii negresit. Bibliotecar Ioan MICLAU AUSTRALIA

„NESTORUL PRESEI ROMANESTI ”

Se împlineste in acest an 2007 un secol de la trecerea în eternitate a lui Iosif Vulcan, om de cultură de o importanţă deosebită pentru epoca sa, „Nestorul presei româneşti”, cum avea să fie numit de un exeget. Manifestările dedicate acestuia, consacrate evenimentului şi organizate în judeţul Bihor, au fost multiple şi cuprinzătoare pentru întreaga activitate a acestui om de cultură. >prof.>Iosif Popa >>

===================== ________________________

IDEI , INITIATIVE SI CHIPURI DE LA ROMANII- AUSTRALIENI

===================== O Actiune ce se cere a fi pornita de urgenta si fara un timp determinat: “Inventarierea cartii romanesti vechi! Aceasta actiune are la baza o idee mare, care aminteste de acea arheologie lingvistica atat de necesara, dar cu potential recuperator de patrimoniu romanesc incalculabil, readucand in realitate valori ale culturii si istoriei romane vechi, stravechi, care momentan stau necunoscute, cine stie pe unde, sortite pierderii si distrugerii. Ca sa fie mai clara actiunea propusa, nu este vorba de adunari si stocari de carti intr-un loc, ci doar de comunicari statistice, prin care sa se adune niste date si informatii de existenta acestora. Esential va fi existenta cartii, titlul acesteea, autorul, anul publicatiei, limba in care este publicata, tematica acestei carti, etc., locul unde se afla cartea, starea ei de ingrijire, daca necesita reparat, etc., etc. ___________________________ ___________________________ Actiunea este la nivel global, iar ideea este a se cere sprijin si participare tuturor familiilor romanesti de pretutindeni, nu tocmai la bibliotecile mari existente, unde evidentele oricum sunt clare si asigurate! IOAN MICLAU >>> continuare>>> ==================== SCRIITORI DE LA ANTIPOZI ==================== Despre scriitor si cineast -aici>>>> ==================== Despre scriitoare si eseista -aici >>>>>> ==================== ADEVĂRATE, REALE PUNŢI DE LEGĂTURĂ, ÎNTRE ROMÂNI! Cornelia .T. Chifu: Spune-mi mai clar ce înseamnă revista losif Vulcan. Cu drag şi consideraţie.“ Ben Todica : „losif Vulcan“ e o revistă literară realizată de poetul loan Miclău, în care scriitori, poeţi, jurnalişti, specialişti, cititori, îşi publică lucrările. Abonamentul anual costă 20 de dolari. Acesta e salariul pe o oră de muncă în Australia. Scriitorul loan Miclău, este şi fondatorul, proprietarul, Bibliotecii Mihai Eminescu din Cringila, N.S.W, Australia, de unde cititorii români împrumută cărţi prin poştă. Deci este un om pasionat şi dedicat culturii neamului. !“ ==================== Pr. Ioan Vasile Prundus, de la Biserica "Sf.Ioan Botezatorul" - Sydney, la biblioteca "Mihai Eminescu" - Cringila, N.S.W ___________________________ ___________________________ Pictura tinerei Ramona Bozan - orasul Wollongong, N.S.W - Australia ____________________________
iulie 2018
L M M J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

RSS Revista IOSIF VULCAN – Australia

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: