„Buna ziu, bade Ioane !

„Multamascu-ti dumitale ! Iar… de la…

„Ai cetit investigatia data publicitatii ?”

„Cititu-uam dara, da nu sa prea potriveste nicicum cu ce-am vorbit noi !”

„Ehei, bade Ioane, trebuie dat un pic de slefuire cuvintelor… Nu?”

„Daa, da nu pana samana a minciuna domneasca !”

„Oh, acum s-a-ncheit. Vezi matale, asa-s vremurile; „multi citesc, putini pricep”.

„D-apoi…ase-i dara no ! Profesiunea asta a dumitale e tare faina ! Ce sa zac !

Ai carte ai parte !  Dar amu ce vrei sa mai invistighezi ?”

„Bade Ioane, avem multi romani pa danafara frontierelor tarii !”

„Nu mai spune !?”

„Da, si toti sunt frati de-ai nostrii !”

„Mare-i voia lui Dumnezau ! Si cum da iatz aflat ?

„Dupa Limba bade Ioane, dupa Limba !”

„Vorba sfanta, n-aparat: Limba Romaneasca ii la fel pasta tat !  Asta-m place !”

„Da, dar e mare treaba cu etniile minoritare romanesti, bade ! Dupa locul lor, adica daca-s intre frontiere sau inafara de frontiere !”

„No, apoi io nu intaleg. Fii bun si mai za odata ! Numa ai grije, nu cumva sa zaci ca intre frontiere, in tara dara, romanii sunt minoritari, ca atunci nu mai vorbesti cu mine cat o fi cerul si pamantul !”

„Nu m-ai inteles bade Ioane!”

„O-i intalege io mintenas, numa vorbeste mai daschis, ca romanii vorbasc daschis ase cum li limba, mintea si inima !”

„Dragule, avem inafara de frontiere milioane de romani, adica in tarile vecine; acolo ei sunt minoritari, dar, stau  sub multe denumiri: vlahi, rumani, aromani, istroromani, meglenoromani, olahi, etc. dupa cum ii numesc tarile in care traiesc, dar unele nu vor sa-i recunoasca de etnie romaneasca! Intelegi ?”

„Pana aci am intales. Nu-i chiara bine sa nu-i recunoasca de romani, doara aceiasi limba cu noi vorbasc. Ca d-ar fi ei in Romania atunci n-ar mai fi etnie minoritura, ce ar fi romani ase cum is!”

„Nu te grabi, bade Ioane, in interiorul frontierelor romanesti, noi navem si etnii minoritare !”

„Bag da sama ca te joci cu mine. Sigur ca avem cetatini de alta etnie, atata vad si io, vorbasc si romaneste si limba lor, si sunt asa cum zaci: etnie minoritara, si etniile aste primasc si bani da la statul roman, aud, doara sa le ajute sa sa simtasca bine !”

„Da, bade Ioane, sa se simta bine, numai ca sunt smecheri care tocmai despre bani gandesc, si vor sa avem si etnii romanesti in Romania cat mai multe !”

„Amu vad ca iar a-i picat pa moalele capului ! Cum poti zace ase uarice voarba ?”

„Uite, se zice ca vorbesc altfel moldovenii, altfel aromanii, altfel istroromanii, altfel olahii, altfel ilfovenii „.

„Aolioo! Numai cu un sfartai da cias ‘nainte, zicea-i ca dupa limba noastra iatz aflat pan lume, si-amu zaci ca au alta limba cu care vorbasc !  Ca daca-i cetatin roman si-i si roman, cum sa fie minoritar in tara lui ? Hai, za-i c-ai fost iar la vr-un protocol, ca altfel nu intaleg cum vii amu cu ase voarbe nemaiauzite ?

„Totusi, totusi s-a auzit, s-au auzit cuvinte moldovenesti, aromane, istroromane, etc.,  pe care nu le inteleg toti romanii, cum ar fi banatenii sau ardelenii, regatenii sau muresenii, maramuresenii si satmarenii, etc”.

„I-auzi frate: „unde dai si unde creapa !” Moldovenii, dobrogenii, banatenii, ardelenii, regatenii, maramuresenii, sufletele sfante ale neamului romanesc !? Doamne, ratacitu-ne-am mintzale ? Uitatu-ne-am istoria noastra ? Uitat-am folclorul national cu specificile regionale ale Limbii Romane ? Cu frumoasele daialecte din care curge miere, harnicie, paine si sare, cultura si istorie  cea multimilenara ! Doamne nu ne da strainilor ! Strainii vor doara banii si averea, nu-i doare de sufletul fiintei noastre romane !”

„Bade Ioane, uite, ce zici daca totusi s-ar implinii si suferintele  astea ?

„Doamne fereste, multe suferinte s-au implinit in ani cei multi, dar Dumnezeu nu lasa pe cel umilit, caci mai mare umilinta ca asta nu ne traba, ajunge-ne Doamne ! Iarta-ne pacatele si indrepta-ne mintale ! Scri asta si in revista aie a dumitale !”

„Am sa scriu bade Ioane, si sa nu mai fii rautacios! Uita-te la Suceava, tocmai astea lucruri le vorbesc Lingvistii romani, recunoscand o unica si frumoasa limba romaneasca!”

„No, ase da !” Numa baga da sama, sa nu stracati daialactalele noastre regionale, ca-s faina !”

„Bene, bine, Bade Ioane !” Pe curand”.

„Doamne ajuta !”

IOAN MICLĂU

Reclame

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

" Revista de arta si cultura IOSIF VULCAN " este fondata de scriitorul IOAN MICLAU , din Australia , si apare in editia "pe hartie " avand ca editor BIBLIOTECA " MIHAI EMINESCU" din Cringilla , Australia . Editia on-line este realizata prin colaborarea dintre Biblioteca " Mihai Eminescu" ,Cringilla, Australia, si ARP- ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU , Bucuresti -Romania . **** Director : IOAN MICLAU

========================== REDACTIA - contacte aici >>>>> _____________________________ _____________________________

IMAGINE DIN BIBLIOTECA „MIHAI EMINESCU“, CRINGILLA, AUSTRALIA

EDITORIAL de IOAN MICLĂU

ADEVARUL STRALUCESTE CA AURUL ====================== Adevarul straluceste ca aurul pierdut prin noroiul strazii.Furtuna, ploaia si vantul nu fac altceva decat sa spele suprafata obiectului de aur, scotand si mai mult in evidenta stralucirea acestuia. Asa vad eu in aceste revolte sociale internationale actuale, iesind la suprafata stralucind, adevarul adevaratei istorii a Romanilor. Ce mare si drept este Dumnezeu ! Indemnul la a scrie aceste randuri, recunosc, are la origini doua surse : a) Scrierea profesorului Gheorghe Constantin Nistoroiu, sub genericul : “Respect crestin fata de proprietate dar responsabilitate sacra fata de Mostenirea Neamului”.>>continuare>> ======================= VINA DE A FI POET "Numai pomul dezradacinat stie gustul pamantului de acasa; numai omul dus peste mari si tari stie cat de grea este povara dorului de Tara; numai poetul arde ca o torta, in fiecare zi, in fiecare noapte. Nu stiu daca I.Miclau si-a luat tarana din gradina casei parintesti, ca sa-si inveleasca trupul cu ea cand o fi sa fie. Sunt sigur, insa, ca a luat cu sine atatea amintiri, cat sa-i ajunga pentru o vesnicie. Isi inveseleste sufletul cu ele, cand il patrunde frigul strainatatii; isi oblojeste ranile ce i le fac sagetile singuratatii; isi sterge lacrimile dorului, isi doineste neimplinirile si putinele bucurii ale vietii. Si toate astea le rabda cu stoicism, stiind ca astfel isi ispaseste vina de a fi POET." (Pr. Prof.Dr. Al. Stanciulescu-Barda) ____________________________ UN FILM DE BEN TODICA DESPRE UN POET ROMAN LA ANTIPOZI Todica - Poetul IOAN MICLAU - carti, pasari si vazduhul -ep1 ============================ Todica - Poetul IOAN MICLAU - Carti...- versiune ptr.TV -ep2 ============================

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

_______________________________

TEME, RUBRICI ŞI AUTORI

15 Februarie 2007: DE ASTĂZI, REVISTA „IOSIF VULCAN“ APARE ON-LINE ŞI VA FI CITITĂ ÎN TOATĂ LUMEA!

De la Biblioteca Romaneasca "MIHAI EMINESCU" Wollongong, N.S.W Incepand cu luna februarie,2007, cititorii Revistei de Arta si Cultura "IOSIF VULCAN" vor putea ceti revista pe internet-on-line, gratuit. Revista apare prin voluntariat, devenind astfel accesibila cititorilor romani de pretutindeni in lume. Se alatura prin conceptie si servicii "SPIRITULUI ROMANESC" revista romanilor din AUSTRALIA, revistei "ANTIPOZI", precum si buchetului de Publicatii on-line, (25 la numar) ale ASOCIATIEI ROMANE PENTRU PATRIMONIU- ROMANIA. Revista "IOSIF VULCAN" poate fi accesata la adresa: www.revistaiosifvulcan.vordpress.com Numai cu cativa ani in urma era de neinchipuit o asemenea posibilitate de extensie a culturii si expresiei romanesti, dar iata ca astazi este posibil. Doamne ajuta ! Lucrarile dumneavoastra pot fi primite la adresa de e-mail:ioan@internode.on.net Scriitor : Ioan MICLAU

DUPĂ ZECE ANI…

…AM LEGAT PRIN ACEASTĂ REVISTĂ, O CALE ÎNSPRE INFINITUL LITERATURII ŞI CULTURII ROMÂNILOR DIN LUME!… Considerându-mă întrutotul aparţinător comunităţii româneşti din Australia, continuându-mi chemările mele înspre artele frumoase, române şi universale, voi continua a fi în serviciul acestora, a cărţii româneşti prin modesta biblioteca „Minai Eminescu”, şi prin cărţile ce aşteaptă în minte-mi, ieşirea în lume! Din motive de vârstă şi sănătate, însă dornic de a scrie ceea ce mai am viu în cutiuţa imaginaţiei mele şi a nu le duce cu mine în mormânt, mă sfătuie gândul, aud un îndemn interior: lasă calea tinerei generaţii ce vine, a duce mai departe gazetariile şi revistele literare, după orientările şi visele lor de continuitate şi existenţialitate a acestei frumoase naţii române!”

De un deceniu am editat această Revistă de Artă şi Cultură „IOSIF VULCAN”, adică 10 ani, şlefuind-o şi îngrijind-o spre a duce cititorilor cele mai curate, sfinte sentimente, de iubire a tot ceea ce este frumos şi uman. Să nu uităm Limba, cântecul, dansul, credinţa, simbolurile acestui neam din care ne tragem, al Românilor.

Mulţumesc tuturor celor ce m-au susţinut, fie prin sfat şi contribuţii, fie prin critici sau derâderi, căci recunoşteam prin ştiinţa mea luminată de Dumnezeu, a iubii fiinţa omenească aşa cum a creat-o pe fiecare în parte!

Deci cu mândrie şi speranţe în tinerimea noastră română dornică de viaţă şi viitor, las drum viselor lor, nu fac ruptură ci am legat prin această revistă o cale înspre infinitul Literaturii şi Culturii Neamului Românesc!

IOAN MICLAU din GEPIU, AUSTRALIA – 31 Decembrie 2006 / 1 Ianuarie 2007 (Cu lacrimi – IM)

=====================

AGENDA PRIMILOR PAŞI!

============================ ________________________ Biblioteca "MIHAI EMINESCU" -2006 13 McGovern Street, Cringila, N.S.W, 2502 - AUSTRALIA ________________________ Biblioteca " Mihai Eminescu " a fost declarata constituita la data de 25 Septembrie , 1996 , cu programul de deschidere si servire a cititorilor incepand cu dimineata zilei de 26 , ceea ce corespundea festiv si cu istoricul eveniment (mai putin cunoscut ) , Septembrie 1851 , cand Emigratia romana adera la Comitetul european de la Londra, reprezentantul ei fiind D .Bratianu. Deci, idee a unei unitati a emigratiei romane are radacini istorice. Biblioteca este o investitie privata a familiei Ioan si Florica MICLAU dar este de serviciu public pentru comunitatea romaneasca , pentru imprumut de carti cititorilor romani, cu deplina gratuitate pentru servicii. Inceputul a fost modest, si numai din drag comunitar, pentru etnia romana mai putin numeroasa in zona la acel timp, care sa poata gasi undeva o carte romaneasca, pentru citit. Treptat biblioteca s - a imbogatit prin noi carti cumparate de familia Miclau. Pastram pe agenda istoricului bibliotecii si ajutorul dat de familiile de romani din Australia care au donat carti, precum si precum si pe cele primite din partea unor vizitatori romani prin intermediul Ambasadei Romane din Canberra. Biblioteci judetene din Romania, respectiv, Oradea-Bihor, Cluj-Napoca, chiar de la Arhivele nationale ale Romaniei, carti de mare valoare cum sunt: "Romania . Evolutie in Timp si Spatiu" , "Romania in Documente si Album" La timpul respectiv am multumit tuturor celor ce ne-au intins o mana de ajutor cu o carte romaneasca, si le multumim si azi, in al 12-lea an de existenta. Aprecierile cititorilor au fost intotdeauna publicate in filele Revistei "Iosif Vulcan", aparuta si aceasta in anii 1997, ca o necesitate si tocmai pe fondalul acestei biblioteci. Viitorul bibliotecii acesteea, nu poate fi decat frumos, deoarece odata existenta, aceasta eventual isi poate schimba adresa dar nu serviciile. Co-proprietar de perspectiva in timp deci, speram a fi tocmai fiica noastra Tincuta Miclau, actualmente studiind pentru a doua Diploma universitara aici in Australia, avand deja versuri publicate, deci o tanara speranta prin care biblioteca va supravietii negresit. Bibliotecar Ioan MICLAU AUSTRALIA

„NESTORUL PRESEI ROMANESTI ”

Se împlineste in acest an 2007 un secol de la trecerea în eternitate a lui Iosif Vulcan, om de cultură de o importanţă deosebită pentru epoca sa, „Nestorul presei româneşti”, cum avea să fie numit de un exeget. Manifestările dedicate acestuia, consacrate evenimentului şi organizate în judeţul Bihor, au fost multiple şi cuprinzătoare pentru întreaga activitate a acestui om de cultură. >prof.>Iosif Popa >>

===================== ________________________

IDEI , INITIATIVE SI CHIPURI DE LA ROMANII- AUSTRALIENI

===================== O Actiune ce se cere a fi pornita de urgenta si fara un timp determinat: “Inventarierea cartii romanesti vechi! Aceasta actiune are la baza o idee mare, care aminteste de acea arheologie lingvistica atat de necesara, dar cu potential recuperator de patrimoniu romanesc incalculabil, readucand in realitate valori ale culturii si istoriei romane vechi, stravechi, care momentan stau necunoscute, cine stie pe unde, sortite pierderii si distrugerii. Ca sa fie mai clara actiunea propusa, nu este vorba de adunari si stocari de carti intr-un loc, ci doar de comunicari statistice, prin care sa se adune niste date si informatii de existenta acestora. Esential va fi existenta cartii, titlul acesteea, autorul, anul publicatiei, limba in care este publicata, tematica acestei carti, etc., locul unde se afla cartea, starea ei de ingrijire, daca necesita reparat, etc., etc. ___________________________ ___________________________ Actiunea este la nivel global, iar ideea este a se cere sprijin si participare tuturor familiilor romanesti de pretutindeni, nu tocmai la bibliotecile mari existente, unde evidentele oricum sunt clare si asigurate! IOAN MICLAU >>> continuare>>> ==================== SCRIITORI DE LA ANTIPOZI ==================== Despre scriitor si cineast -aici>>>> ==================== Despre scriitoare si eseista -aici >>>>>> ==================== ADEVĂRATE, REALE PUNŢI DE LEGĂTURĂ, ÎNTRE ROMÂNI! Cornelia .T. Chifu: Spune-mi mai clar ce înseamnă revista losif Vulcan. Cu drag şi consideraţie.“ Ben Todica : „losif Vulcan“ e o revistă literară realizată de poetul loan Miclău, în care scriitori, poeţi, jurnalişti, specialişti, cititori, îşi publică lucrările. Abonamentul anual costă 20 de dolari. Acesta e salariul pe o oră de muncă în Australia. Scriitorul loan Miclău, este şi fondatorul, proprietarul, Bibliotecii Mihai Eminescu din Cringila, N.S.W, Australia, de unde cititorii români împrumută cărţi prin poştă. Deci este un om pasionat şi dedicat culturii neamului. !“ ==================== Pr. Ioan Vasile Prundus, de la Biserica "Sf.Ioan Botezatorul" - Sydney, la biblioteca "Mihai Eminescu" - Cringila, N.S.W ___________________________ ___________________________ Pictura tinerei Ramona Bozan - orasul Wollongong, N.S.W - Australia ____________________________
iulie 2018
L M M J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

RSS Revista IOSIF VULCAN – Australia

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: