Capitolul IV

In  cetatea Luxor, festivitatile dedicate celor doua zeitati atinsese apogeul cel mai dorit si plin de satisfactii asteptate de populatiile  hamite. Scribul Metchopos  se gasea si el intr-o aprinsa discutie cu un locuitor al cetatii pentru care, cum vom vedea, avea o mare atractie si o nedumerita pofta de conversatie. Acest locuitor  aparea destul de batran dupa barba mare ce-i cadea pe piept, dar ochii si glasul ii erau vioi, un fel de vrajitor pus pe veselie, complect dezinteresat a pune intrebari referitoare la personalitatea sa, adica cine este, cu ce se ocupa, din care cetate vine, lucruri ce l-ar fi stingherit desigur pe scrib; de aci dar si placerea lui de a conversa cu batranelul sugubat.

“Cum s-ar putea sa vorbesc eu cu “Fiica lui Faraon”? intreba  la un moment dat scribul Metchopos pe interlocutorul sau.

“Oh, foarte simplu in asemenea  zi, dar ar fi imposibil cu alte ocazii! Apoi ti-ai gasit acum si omul potrivit, caci la Teba trebaluiesc si eu doar in jurul ei!

Te anunt intr-o clipa “.

“Ai putina rabdare, raspunse scribul oarecum ingandurat!”

“Te vad cu emotii prietene! De ce? Cu siguranta ca ai ceva  rugaminte  anume sa faci reginei Hatshepsut!  Spune-mi nu te sfii!”

“Stii ca zeul-Path nu este present la aceasta mare festivitate de zei?

“Stiu, dar care o fi fost motivul?”

“Poveste lunga !-  raspunse scribul Metchopos”.

“Ma faci sa mor de curiozitate! Macar un semn arata-mi din cele ce stii!”

“Uite, trebuie sa afli ca zeul-Path il considera pe zeul-Amun fiul sau, deci nu poate trece peste puterile sale, caci  zeul-Path  facuse tot ceea ce exista!”

El recunoaste zeitatile-Ra si Amun, insa  cetatea Tebei trebuie sa i se supuna!”

“Si, daca nu se supune? intreba mosneagul staruitor!”

“Vor fi lupte grozave!” raspunse scribul”.

“Spre cine anume isi va indrepta zeul-Path razbunarea? intreba curios mosneagul”.

“Fara nici un echivoc, direct impotriva Faraonului Tutmes II, care nu va avea alta cale decat cea inspre Valea Regilor”.

“Ingrozitor !” Esti o salvare pentru tanara familie de faraoni. Asteapta-ma aci, langa acest pom  de Yemen, caci are parfum binefacator, iar in nici timp de-o cale pana la  templul zeilor de azi, Fiica lui Faraon va fi langa tine sa te asculte”.

Mosneagul cel cu barba pleca sa-si implineasca misiunea. Scribul Metchopos incepu sa se framante, oare facuse bine ori rau in ceea ce vorbise cu acel batranel simpatic!

Intradevar, nu astepta mult si asemenea reginei albinelor inconjurata de miile de harnice lucratoare, Fiica lui Faraon inconjuata de slujitorii sai, veni sa-l intalneasca pe omul atat de mult asteptat. In momentul in care regina ajunse , acesta cazu cu fruntea la picioarele ei multumindu-i pentru respectul ce i se face. Aceasta il ruga sa se ridice, zicandu-i:

 “Te stiu din copilaria mea! Am o mare bucuirie sa te revad deoarece erai apreciat de tatal meu Tutmes I, stiu ca ai sa-mi fii de folos, raspunzandu-mi fara ocol la intrebarile mele!”

 “Am venit cale lunga de la ON la Teba, dar pentru maretia “Fiicei lui Faraon”. fiica  alesului zeilor Tutmes I, nu ma plang de nici o osteneala!”

“Dar drumul putea fi cu primejdii! Nu a-i patit nimic?

“Nu, fiindca prietenul meu scribul ON-ului, Vebeu, mi-a aratat drumul bun, iar eu il cunosteam tot ata de bine acest drum al zeilor, fiindca dinspre Imparatia de Nord si cea de Sud, drumurile au forma unita, avand pornirile desprinse din chiar razele zeului-Ra, pe care umblam noi slujitorii Reginei Hatshepsut!”

  “Dar, spune-mi te rog scribule Metchopos, fiind devotat zeului-Path, cum se face ca tocmai de la ON, din Pamantul rosu, sa nu vina nimeni la fesitivitatile Tebei din Sud, a Pamantului alb ? Au vr-o nemultumire?”

“Marita  Fiica a lui Faraon va afla ca cele doua Imparatii ii sunt deplin supuse, si nu are de ce a fi ingandurata !”

La acest raspuns al scribului austera il lua de brat pe noul sosit invitandu-l la o plimbare printre rondurile de flori ce margineau aleea din fata lor.

Dupa cativa pasi facuti in tacere, aceasta ii zise:

  “Zici sa nu fiu ingandurata! Numai cu cateva clipe inainte mi-ai spus ca de nu ne vom supune zeului-Path, vor fi lupte grozave!”

  Scribului Metchopos i se opri rasuflarea!

  “ Mi-ai mai spus ca, zeul-Path isi va indrepta razbunarea spre TutmesII, sotul meu! Tu, care ai fost prietenul tatalui meu, de ce umbli dar cu falsitate?”

  In aceasta clipa ochii ei scanteiau, fata i se crispa, o lupta interioara incepu sa o cuprinda, dar se stapani continuand pe un ton jos dar  otelit:

“Singura cale ii va fi spre vesnicia din Valea Regilor. Deci in mormant! Daca ne cunoastem din copilarie, ce cauti pe dedesubt? Ce prieten imi esti? Stii pentru ce te-am chemat? Scribul Metchopos isi duse mana la obraz ca semn de rusinare! Era limpede pentru el intelegand situatia grava in care cazu, totusi isi reveni repede zicand:

“Pe zeitatea Amun-Ra imi sprijin gandul si vorba, deci socotiti-mi situatia a fi o invinuire nascocita de acel batranel sugubat pe care l-am intalnit!”

“Asa! raspunse Fiica lui Faraon, deci tot nu iesi la suprafata? Te mai astept pana maine dimineata. Aminteste-ti clipele  traite in tinerete, clipe pline de sperante si viitor. Aminteste-ti de versurile dedicate de catre poetul care a lasat Egiptului cele mai celebre peisaje, daruite spre vesnicia timpurilor!

Aminteste-ti:

 “Nilul misca valuri blonde pe campii cuprinsi de maur –

Peste el cerul d-Egipet, desfacut in foc si aur,

Pe-al lui maluri galbui, sese, stuful creste din adanc;

Flori, giuvaieruri in aer, sclipesc tainice in soare,

Unele-albe, nalte, fragezi, ca argintul de ninsoare,

Alte rosii ca jaratic, alte-albastre, ochi ce plang.

 

Si prin tufele de maturi, ce cresc verzi, adance, dese,

Pasari, imblanzite-n cuiburi, distind penele alese,

Ciripind cu ciocun-n soare, gugiulindu-se cu-amor;

Nilul misc-a  lui legenda, si oglinda-i galben-clara

Catra marea linistita, ce ineaca a lui dor.

 

De-a lui maluri sunt unite campii verzi si tari ferice –

Memphis, colo,-departare, cu zidirile-i antice,

Mur pe mur, stanca pe stanca – o cetate de giganti –

Sunt gandiri  arhitectonici de-o grozava maretie,

Au zidit munte pe munte in antica lor trufie,

Le-a-mbracat cu-argint ca-n soare sa luceasca intr-un lant!”

 

Continuand ea zise: “Vei sti ca acel batran cu barba mare curand va pleca spre Imparatia de Nord, sa intalneasca universitarii ON-ului. Sa se convinga de adevarul de acolo. Acum bucura-te de festivitatile zeilor. Gandeste-te ca maine poate incepe o lume noua, si e bine sa iesi la lumina zilei”.

Mare nedumerire se ingramadi acum in toata fiinta scribului Nordului. Auzise el multe lucruri despre  cei de la Sudul acelui fluviu ce curgea din vremuri imemorabile si se varsa intr-o Mare la fel de straveche prin negura vremurilor, dar cate minuni nu auzise el de-alungul vietii sale!  Acum insa se afla in fata unui adevarat miracol. Ce bine semanau ochi si glasul Imparatesei Hatshepsut cu ochii si glasul acelui batran cu barba pe piept. De neinteles! Se gandi la Izvorul Sfant, singura speranta care i-ar dezlega misterul. Dar se parea a fi prea tarziu. Neascultarea sfaturilor date de scribul Webew , il va duce acum pe niste carari foarte  spinoase. Se simtea la mare stramtoare. Spera totusi in vreo minune a zeului-Path care sa-i dea o idée in vis despre acel raspuns cu care sa impace inversunarea faraoanei.

A doua zi de dimineata scribul Metchopos se afla din nou cu fruntea plecata  la picioarele imparatesei celor doua Pamanturi.

Aceasta  ii zise:

  “Am hotarat  ca la intoarcerea  ta catre Universitatea din ON, sa-ti dau un insotitor ales de mine. Acesta va fi acelasi batran cu barba pe piept. Acesta iti va fi ca un servitor, dar tu nu vei avea voie sa-i refuzi serviciile !”

 Batranul scrib se ingalbeni din nou, dar intreba: “De ce trebuinta va fi  acesta acolo?  Ce indeletniciri pot fi potrivite pentru  anii si vremea lui? Dar mai ales drumul atat de ostenitor si greu  il va putea strabate? Adica sa nu i se intample vre-un rau intr-o calatorie atat de lunga!”

“Fii linistit, il asigura Fiica lui Faraon.

In tot acest timp Faraonul Tutmes II, se afla in preajma unui grup din elitele celor doua cetati, discutand desigur din cele zeesti si cele pamantesti, cum este firesc  a fi intotdeauna la marile festivitati sociale. In acelasi timp privea des inspre  sotia sa Hatshepsut si scribul Nordului nou sosit, intuind din miscarile acestora a fi vorba de niste conversatii destul de  aprinse, sau cel putin deloc prietenoase. In momentul in care imparateasa  inceta  conversatia sa, dand libertate scribului, ea se indrepta catre Faraon iar acesta se grabi ai veni in intampinare.

Era momentul sa se infatiseze si ei zeilor lor Amun si Mut  asezati  acum in templul cetatii Luxor. Hatshepsut  stia preferintele zeului Amun, de aceea servitorii ei  adusera acel minunat dar, pomul de myrr, pentru care zeul-Amun ii asigura ei tronul Egiptului cu ani multi si fericiti. Faraonul Tutmes II, aducea  buchete de peppermint si mandragora, precum si aloe pentru infrumusetarea si intinerirea zeilor. Aceasta miraculoasa planta aloe, era larg cunoscuta si folosita  si de poporul lui Zalmoxe in Dacia. Fiecare casa  de Dac avea pe acoperisul  ei aceasta

aloe, careia-i zice si azi “urechiusca”.

Lume peste lume, caci neamul acesta al hamitilor era destul de petrecareti, se foiau in mari grupuri asemenea roiurilor de albine. In aceasta forfota scribul Metchopos zadarnic cauta a mai intalni pe batranul cu barba pe piept, caci acesta disparuse ca in pamant. Nedumerirea lui capata o stranie stare de neliniste, de mister din care nu se putea desface, mai ales ca Fiica lui Faraon, nu amintea nimic din cele la care el se astepta si spera a le stapani. Aceasta regina era o misterioasa care se juca cu toata intelepciunea lui de scrib. Cate nu stia el a citi in stele, in furtuni, in ape, si iata ca acum nu poate  dezlega secretul ce se afla in inima  unei fiinte! Cugeta acum la cele ce au sa vie, caci nimic nu mai era imposibil mai ales acum, cand  regii si faraonii cei mortali incepusera a inlocui zeitatile imortale, cel putin aici in lumea oamenilor de rand, exiland propriile lor zeitati! 

-VA URMA capit.V.

IOAN MICLAU – AUSTRALIA

Reclame

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

" Revista de arta si cultura IOSIF VULCAN " este fondata de scriitorul IOAN MICLAU , din Australia , si apare in editia "pe hartie " avand ca editor BIBLIOTECA " MIHAI EMINESCU" din Cringilla , Australia . Editia on-line este realizata prin colaborarea dintre Biblioteca " Mihai Eminescu" ,Cringilla, Australia, si ARP- ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU , Bucuresti -Romania . **** Director : IOAN MICLAU

========================== REDACTIA - contacte aici >>>>> _____________________________ _____________________________

IMAGINE DIN BIBLIOTECA „MIHAI EMINESCU“, CRINGILLA, AUSTRALIA

EDITORIAL de IOAN MICLĂU

ADEVARUL STRALUCESTE CA AURUL ====================== Adevarul straluceste ca aurul pierdut prin noroiul strazii.Furtuna, ploaia si vantul nu fac altceva decat sa spele suprafata obiectului de aur, scotand si mai mult in evidenta stralucirea acestuia. Asa vad eu in aceste revolte sociale internationale actuale, iesind la suprafata stralucind, adevarul adevaratei istorii a Romanilor. Ce mare si drept este Dumnezeu ! Indemnul la a scrie aceste randuri, recunosc, are la origini doua surse : a) Scrierea profesorului Gheorghe Constantin Nistoroiu, sub genericul : “Respect crestin fata de proprietate dar responsabilitate sacra fata de Mostenirea Neamului”.>>continuare>> ======================= VINA DE A FI POET "Numai pomul dezradacinat stie gustul pamantului de acasa; numai omul dus peste mari si tari stie cat de grea este povara dorului de Tara; numai poetul arde ca o torta, in fiecare zi, in fiecare noapte. Nu stiu daca I.Miclau si-a luat tarana din gradina casei parintesti, ca sa-si inveleasca trupul cu ea cand o fi sa fie. Sunt sigur, insa, ca a luat cu sine atatea amintiri, cat sa-i ajunga pentru o vesnicie. Isi inveseleste sufletul cu ele, cand il patrunde frigul strainatatii; isi oblojeste ranile ce i le fac sagetile singuratatii; isi sterge lacrimile dorului, isi doineste neimplinirile si putinele bucurii ale vietii. Si toate astea le rabda cu stoicism, stiind ca astfel isi ispaseste vina de a fi POET." (Pr. Prof.Dr. Al. Stanciulescu-Barda) ____________________________ UN FILM DE BEN TODICA DESPRE UN POET ROMAN LA ANTIPOZI Todica - Poetul IOAN MICLAU - carti, pasari si vazduhul -ep1 ============================ Todica - Poetul IOAN MICLAU - Carti...- versiune ptr.TV -ep2 ============================

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

_______________________________

TEME, RUBRICI ŞI AUTORI

15 Februarie 2007: DE ASTĂZI, REVISTA „IOSIF VULCAN“ APARE ON-LINE ŞI VA FI CITITĂ ÎN TOATĂ LUMEA!

De la Biblioteca Romaneasca "MIHAI EMINESCU" Wollongong, N.S.W Incepand cu luna februarie,2007, cititorii Revistei de Arta si Cultura "IOSIF VULCAN" vor putea ceti revista pe internet-on-line, gratuit. Revista apare prin voluntariat, devenind astfel accesibila cititorilor romani de pretutindeni in lume. Se alatura prin conceptie si servicii "SPIRITULUI ROMANESC" revista romanilor din AUSTRALIA, revistei "ANTIPOZI", precum si buchetului de Publicatii on-line, (25 la numar) ale ASOCIATIEI ROMANE PENTRU PATRIMONIU- ROMANIA. Revista "IOSIF VULCAN" poate fi accesata la adresa: www.revistaiosifvulcan.vordpress.com Numai cu cativa ani in urma era de neinchipuit o asemenea posibilitate de extensie a culturii si expresiei romanesti, dar iata ca astazi este posibil. Doamne ajuta ! Lucrarile dumneavoastra pot fi primite la adresa de e-mail:ioan@internode.on.net Scriitor : Ioan MICLAU

DUPĂ ZECE ANI…

…AM LEGAT PRIN ACEASTĂ REVISTĂ, O CALE ÎNSPRE INFINITUL LITERATURII ŞI CULTURII ROMÂNILOR DIN LUME!… Considerându-mă întrutotul aparţinător comunităţii româneşti din Australia, continuându-mi chemările mele înspre artele frumoase, române şi universale, voi continua a fi în serviciul acestora, a cărţii româneşti prin modesta biblioteca „Minai Eminescu”, şi prin cărţile ce aşteaptă în minte-mi, ieşirea în lume! Din motive de vârstă şi sănătate, însă dornic de a scrie ceea ce mai am viu în cutiuţa imaginaţiei mele şi a nu le duce cu mine în mormânt, mă sfătuie gândul, aud un îndemn interior: lasă calea tinerei generaţii ce vine, a duce mai departe gazetariile şi revistele literare, după orientările şi visele lor de continuitate şi existenţialitate a acestei frumoase naţii române!”

De un deceniu am editat această Revistă de Artă şi Cultură „IOSIF VULCAN”, adică 10 ani, şlefuind-o şi îngrijind-o spre a duce cititorilor cele mai curate, sfinte sentimente, de iubire a tot ceea ce este frumos şi uman. Să nu uităm Limba, cântecul, dansul, credinţa, simbolurile acestui neam din care ne tragem, al Românilor.

Mulţumesc tuturor celor ce m-au susţinut, fie prin sfat şi contribuţii, fie prin critici sau derâderi, căci recunoşteam prin ştiinţa mea luminată de Dumnezeu, a iubii fiinţa omenească aşa cum a creat-o pe fiecare în parte!

Deci cu mândrie şi speranţe în tinerimea noastră română dornică de viaţă şi viitor, las drum viselor lor, nu fac ruptură ci am legat prin această revistă o cale înspre infinitul Literaturii şi Culturii Neamului Românesc!

IOAN MICLAU din GEPIU, AUSTRALIA – 31 Decembrie 2006 / 1 Ianuarie 2007 (Cu lacrimi – IM)

=====================

AGENDA PRIMILOR PAŞI!

============================ ________________________ Biblioteca "MIHAI EMINESCU" -2006 13 McGovern Street, Cringila, N.S.W, 2502 - AUSTRALIA ________________________ Biblioteca " Mihai Eminescu " a fost declarata constituita la data de 25 Septembrie , 1996 , cu programul de deschidere si servire a cititorilor incepand cu dimineata zilei de 26 , ceea ce corespundea festiv si cu istoricul eveniment (mai putin cunoscut ) , Septembrie 1851 , cand Emigratia romana adera la Comitetul european de la Londra, reprezentantul ei fiind D .Bratianu. Deci, idee a unei unitati a emigratiei romane are radacini istorice. Biblioteca este o investitie privata a familiei Ioan si Florica MICLAU dar este de serviciu public pentru comunitatea romaneasca , pentru imprumut de carti cititorilor romani, cu deplina gratuitate pentru servicii. Inceputul a fost modest, si numai din drag comunitar, pentru etnia romana mai putin numeroasa in zona la acel timp, care sa poata gasi undeva o carte romaneasca, pentru citit. Treptat biblioteca s - a imbogatit prin noi carti cumparate de familia Miclau. Pastram pe agenda istoricului bibliotecii si ajutorul dat de familiile de romani din Australia care au donat carti, precum si precum si pe cele primite din partea unor vizitatori romani prin intermediul Ambasadei Romane din Canberra. Biblioteci judetene din Romania, respectiv, Oradea-Bihor, Cluj-Napoca, chiar de la Arhivele nationale ale Romaniei, carti de mare valoare cum sunt: "Romania . Evolutie in Timp si Spatiu" , "Romania in Documente si Album" La timpul respectiv am multumit tuturor celor ce ne-au intins o mana de ajutor cu o carte romaneasca, si le multumim si azi, in al 12-lea an de existenta. Aprecierile cititorilor au fost intotdeauna publicate in filele Revistei "Iosif Vulcan", aparuta si aceasta in anii 1997, ca o necesitate si tocmai pe fondalul acestei biblioteci. Viitorul bibliotecii acesteea, nu poate fi decat frumos, deoarece odata existenta, aceasta eventual isi poate schimba adresa dar nu serviciile. Co-proprietar de perspectiva in timp deci, speram a fi tocmai fiica noastra Tincuta Miclau, actualmente studiind pentru a doua Diploma universitara aici in Australia, avand deja versuri publicate, deci o tanara speranta prin care biblioteca va supravietii negresit. Bibliotecar Ioan MICLAU AUSTRALIA

„NESTORUL PRESEI ROMANESTI ”

Se împlineste in acest an 2007 un secol de la trecerea în eternitate a lui Iosif Vulcan, om de cultură de o importanţă deosebită pentru epoca sa, „Nestorul presei româneşti”, cum avea să fie numit de un exeget. Manifestările dedicate acestuia, consacrate evenimentului şi organizate în judeţul Bihor, au fost multiple şi cuprinzătoare pentru întreaga activitate a acestui om de cultură. >prof.>Iosif Popa >>

===================== ________________________

IDEI , INITIATIVE SI CHIPURI DE LA ROMANII- AUSTRALIENI

===================== O Actiune ce se cere a fi pornita de urgenta si fara un timp determinat: “Inventarierea cartii romanesti vechi! Aceasta actiune are la baza o idee mare, care aminteste de acea arheologie lingvistica atat de necesara, dar cu potential recuperator de patrimoniu romanesc incalculabil, readucand in realitate valori ale culturii si istoriei romane vechi, stravechi, care momentan stau necunoscute, cine stie pe unde, sortite pierderii si distrugerii. Ca sa fie mai clara actiunea propusa, nu este vorba de adunari si stocari de carti intr-un loc, ci doar de comunicari statistice, prin care sa se adune niste date si informatii de existenta acestora. Esential va fi existenta cartii, titlul acesteea, autorul, anul publicatiei, limba in care este publicata, tematica acestei carti, etc., locul unde se afla cartea, starea ei de ingrijire, daca necesita reparat, etc., etc. ___________________________ ___________________________ Actiunea este la nivel global, iar ideea este a se cere sprijin si participare tuturor familiilor romanesti de pretutindeni, nu tocmai la bibliotecile mari existente, unde evidentele oricum sunt clare si asigurate! IOAN MICLAU >>> continuare>>> ==================== SCRIITORI DE LA ANTIPOZI ==================== Despre scriitor si cineast -aici>>>> ==================== Despre scriitoare si eseista -aici >>>>>> ==================== ADEVĂRATE, REALE PUNŢI DE LEGĂTURĂ, ÎNTRE ROMÂNI! Cornelia .T. Chifu: Spune-mi mai clar ce înseamnă revista losif Vulcan. Cu drag şi consideraţie.“ Ben Todica : „losif Vulcan“ e o revistă literară realizată de poetul loan Miclău, în care scriitori, poeţi, jurnalişti, specialişti, cititori, îşi publică lucrările. Abonamentul anual costă 20 de dolari. Acesta e salariul pe o oră de muncă în Australia. Scriitorul loan Miclău, este şi fondatorul, proprietarul, Bibliotecii Mihai Eminescu din Cringila, N.S.W, Australia, de unde cititorii români împrumută cărţi prin poştă. Deci este un om pasionat şi dedicat culturii neamului. !“ ==================== Pr. Ioan Vasile Prundus, de la Biserica "Sf.Ioan Botezatorul" - Sydney, la biblioteca "Mihai Eminescu" - Cringila, N.S.W ___________________________ ___________________________ Pictura tinerei Ramona Bozan - orasul Wollongong, N.S.W - Australia ____________________________
iulie 2018
L M M J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

RSS Revista IOSIF VULCAN – Australia

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: