„Suflet nou“

Un nume ? O sintagma? “Ehei, este Revista “SUFLET NOU”, Revista satului banatean – COMLOSU MARE judetul TIMIS.

Tipar executat la Tipografia EUROSTAMPA – Timisoara, B-dul Revolutiei din 1989, Nr.26.

Zilele astea a sosit de la Comlosul Mare o surpriza care intradevar ne-a invaluit cu niste emotii pe care nu le vom uita degraba! A sosit un dar de cinci(5) reviste deosebit de aspectuoase ca prezentare, dar profunde universal in continutul tematic, deadreptul incantator, dovedind valoarea vorbei lui L.Blaga, “caci la sat s-a nascut vesnicia”. Tocmai acest titlu “Suflet nou”, ar fi sa fie o profetie a viitorului romanesc. In acelasi timp Prof. Traian Galetaru, – secretar de redactie -, ne informeaza de faptul ca in aceasta localitate banateana Comlosul Mare, s-a nascut si crescut poetul si prozatorul comlosan Iulian Grozescu (1839-1872), care publicase in revistele cele mai prestigioase ale vremii, alaturi de oamenii de seama ai vremii respective, inclusiv alaturi de Iosif Vulcan, fondatorul “Familiei”. Publicase in reviste ca: Amvonul, o revista bisericeasca, (1881)-Oradea Mare, contribuind ca versuri, apoi la Aurora Romana, foaie beletristica, o revista cu character enciclopedic editata pentru romanii din Transilvania, editor Ioanichiu Miculescu, aici Iulian Grozescu publica proza nuvelistica, alaturi de Iosif Vulcan. De fapt Aurora Romana avea sa devina precursoarea revistei “Familia”. Se pare ca Iulian Grozescu a fost unul dintre cei cu care Iosif Vulcan discutase schimbarea numelui tanarului Eminovici in Eminescu. In jurnalul Concordia (1861-1870), comlosanul Iulian Grozescu publica versuri si proza alaturi de mari creatori ca Dimitrie Bolintineanu, I.G.Sbiera, T.Cipariu, I.Vulcan, deci au comlosenii motive a fi mandrii de fiul satului lor. Prin anii 1874, fiinta la Timisoara, ziarul umoristic si satiric “Priculiciul”, devenit supliment al ziarului Albina in 1866-1876, iar in anul 1972, Redactorul responsabil era Iulian Grozescu.

Mai pot fi amintite valoroasele reviste: Speranta, Telegraful, Tineretea, Umoristul condus de Iosif Vulcan, unde Iulian Grozescu isi semnaleaza prezenta. Acestea sunt cateva repere de pe traseul literar al talentatului comlosan, a carui fotografie sta ca o efigie pe frontispiciul revistei “SUFLET NOU”

Asadar, ajungand “Sufletul nou” la biblioteca “Mihai Eminescu”-Australia, nu ne ramane decat sa transmitem MULTUMIRILE NOASTRE AUSTRALIENE tuturor satenilor din Comlosu Mare. Incheem cu versurile poetului Iulian Grozescu:

“Mult dorita primavara / Cu ce bine ni-ai venit;

Inceta-va viata-amara / S-avem trai mai fericit ?

_________________

22.02.2008

O zi frumoasa la Biblioteca “Mihai Eminescu”-Cringila N.S.W

De la Consulatul General al Romaniei – Sydney – Australia, Domnul Consul General Marius Dragolea si Doamna Cornelia Dragolea, vizitand biblioteca noastra romaneasca, din nou ne adduce in dar un numar de 30 de carti de cultura si literatura, cateva si in Limba Engleza. Acest gest al Domniei Sale, devine un semn de apreciere al Corpului Diplomatic din Sydney pentru Comunitatea Etnica Romaneasca din Statul N.S.W al Australiei. Sincere MULTUMIRI !

Cartile au fost inregistrate puse in biblioteca la indemana cititorilor nostrii romani-australieni. Cum mai spuneam de multe ori, din acest registru de vizite al bibliotecii noastre s-ar putea incropi o carte, adunand impresiile si aprecierile celor ce au vizitat si viziteaza biblioteca “Mihai Eminescu” din Cringila N.S.W.

Si de aceasta data primiram “un paragraf”al acestei carti imaginare, o impresie pe care Dl. Consul General Marius Dragolea, a binevoit a nota, iar bibliotecarul spre satisfactia cititorilor sai, a reda impresia dlui Consul General, care intradevar ne onoreaza!

“Am gasit la Cringila un adevarat tezaur de cultura si limba romana, iar in familia Miclau un destoinic si devotat pastrator al acestei comori. Le urez multa sanatate si putere de munca in transmiterea pe mai departe a valorilor literare si de simtire romaneasca adunate pe parcursul anilor pe pamantul Australian.”

Semnatura si data -22 ianuarie,2008

_________________

10 Februarie 2008

Scrisoarea Scriitoarei OLGA ALEXANDRA DIACONU

Prin o scrisoare electronica(e-mail), buna scriitoare Olga Alexandra Diaconu, ne anunta trimiterea/daruirea unor carti ale Domniei Sale, in editie-on-line, carti pe care le prezentam cu multa placere, dar si cu multumirile noastre australiene, pentru gestul nobil al scriitoarei de a nu ne uita tocmai pe noi, romanii traitori intre cele doua Tropice a Ecuatorului.

– Dreptul la nemurire – volum de poezii

– Ochiul de veghe – volum de poezii

– Lumina de pe Munte – volum de poezii

– Asteptand sa vina un val –roman

– Hora stihiilor – volum de poezii

– Creatie si creativitate in viziunea lui Mircea Eliade – eseu.

Cartile pot fi cetite la Biblioteca on-line – www.biblioteca-gratuita-online.com

Bibliotecar; Scriitor Ioan MICLAU – AUSTRALIA

www.ioanmiclau.wordpress.com

Reclame

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

" Revista de arta si cultura IOSIF VULCAN " este fondata de scriitorul IOAN MICLAU , din Australia , si apare in editia "pe hartie " avand ca editor BIBLIOTECA " MIHAI EMINESCU" din Cringilla , Australia . Editia on-line este realizata prin colaborarea dintre Biblioteca " Mihai Eminescu" ,Cringilla, Australia, si ARP- ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU , Bucuresti -Romania . **** Director : IOAN MICLAU

========================== REDACTIA - contacte aici >>>>> _____________________________ _____________________________

IMAGINE DIN BIBLIOTECA „MIHAI EMINESCU“, CRINGILLA, AUSTRALIA

EDITORIAL de IOAN MICLĂU

ADEVARUL STRALUCESTE CA AURUL ====================== Adevarul straluceste ca aurul pierdut prin noroiul strazii.Furtuna, ploaia si vantul nu fac altceva decat sa spele suprafata obiectului de aur, scotand si mai mult in evidenta stralucirea acestuia. Asa vad eu in aceste revolte sociale internationale actuale, iesind la suprafata stralucind, adevarul adevaratei istorii a Romanilor. Ce mare si drept este Dumnezeu ! Indemnul la a scrie aceste randuri, recunosc, are la origini doua surse : a) Scrierea profesorului Gheorghe Constantin Nistoroiu, sub genericul : “Respect crestin fata de proprietate dar responsabilitate sacra fata de Mostenirea Neamului”.>>continuare>> ======================= VINA DE A FI POET "Numai pomul dezradacinat stie gustul pamantului de acasa; numai omul dus peste mari si tari stie cat de grea este povara dorului de Tara; numai poetul arde ca o torta, in fiecare zi, in fiecare noapte. Nu stiu daca I.Miclau si-a luat tarana din gradina casei parintesti, ca sa-si inveleasca trupul cu ea cand o fi sa fie. Sunt sigur, insa, ca a luat cu sine atatea amintiri, cat sa-i ajunga pentru o vesnicie. Isi inveseleste sufletul cu ele, cand il patrunde frigul strainatatii; isi oblojeste ranile ce i le fac sagetile singuratatii; isi sterge lacrimile dorului, isi doineste neimplinirile si putinele bucurii ale vietii. Si toate astea le rabda cu stoicism, stiind ca astfel isi ispaseste vina de a fi POET." (Pr. Prof.Dr. Al. Stanciulescu-Barda) ____________________________ UN FILM DE BEN TODICA DESPRE UN POET ROMAN LA ANTIPOZI Todica - Poetul IOAN MICLAU - carti, pasari si vazduhul -ep1 ============================ Todica - Poetul IOAN MICLAU - Carti...- versiune ptr.TV -ep2 ============================

Revista IOSIF VULCAN, ediţia on-line

_______________________________

TEME, RUBRICI ŞI AUTORI

15 Februarie 2007: DE ASTĂZI, REVISTA „IOSIF VULCAN“ APARE ON-LINE ŞI VA FI CITITĂ ÎN TOATĂ LUMEA!

De la Biblioteca Romaneasca "MIHAI EMINESCU" Wollongong, N.S.W Incepand cu luna februarie,2007, cititorii Revistei de Arta si Cultura "IOSIF VULCAN" vor putea ceti revista pe internet-on-line, gratuit. Revista apare prin voluntariat, devenind astfel accesibila cititorilor romani de pretutindeni in lume. Se alatura prin conceptie si servicii "SPIRITULUI ROMANESC" revista romanilor din AUSTRALIA, revistei "ANTIPOZI", precum si buchetului de Publicatii on-line, (25 la numar) ale ASOCIATIEI ROMANE PENTRU PATRIMONIU- ROMANIA. Revista "IOSIF VULCAN" poate fi accesata la adresa: www.revistaiosifvulcan.vordpress.com Numai cu cativa ani in urma era de neinchipuit o asemenea posibilitate de extensie a culturii si expresiei romanesti, dar iata ca astazi este posibil. Doamne ajuta ! Lucrarile dumneavoastra pot fi primite la adresa de e-mail:ioan@internode.on.net Scriitor : Ioan MICLAU

DUPĂ ZECE ANI…

…AM LEGAT PRIN ACEASTĂ REVISTĂ, O CALE ÎNSPRE INFINITUL LITERATURII ŞI CULTURII ROMÂNILOR DIN LUME!… Considerându-mă întrutotul aparţinător comunităţii româneşti din Australia, continuându-mi chemările mele înspre artele frumoase, române şi universale, voi continua a fi în serviciul acestora, a cărţii româneşti prin modesta biblioteca „Minai Eminescu”, şi prin cărţile ce aşteaptă în minte-mi, ieşirea în lume! Din motive de vârstă şi sănătate, însă dornic de a scrie ceea ce mai am viu în cutiuţa imaginaţiei mele şi a nu le duce cu mine în mormânt, mă sfătuie gândul, aud un îndemn interior: lasă calea tinerei generaţii ce vine, a duce mai departe gazetariile şi revistele literare, după orientările şi visele lor de continuitate şi existenţialitate a acestei frumoase naţii române!”

De un deceniu am editat această Revistă de Artă şi Cultură „IOSIF VULCAN”, adică 10 ani, şlefuind-o şi îngrijind-o spre a duce cititorilor cele mai curate, sfinte sentimente, de iubire a tot ceea ce este frumos şi uman. Să nu uităm Limba, cântecul, dansul, credinţa, simbolurile acestui neam din care ne tragem, al Românilor.

Mulţumesc tuturor celor ce m-au susţinut, fie prin sfat şi contribuţii, fie prin critici sau derâderi, căci recunoşteam prin ştiinţa mea luminată de Dumnezeu, a iubii fiinţa omenească aşa cum a creat-o pe fiecare în parte!

Deci cu mândrie şi speranţe în tinerimea noastră română dornică de viaţă şi viitor, las drum viselor lor, nu fac ruptură ci am legat prin această revistă o cale înspre infinitul Literaturii şi Culturii Neamului Românesc!

IOAN MICLAU din GEPIU, AUSTRALIA – 31 Decembrie 2006 / 1 Ianuarie 2007 (Cu lacrimi – IM)

=====================

AGENDA PRIMILOR PAŞI!

============================ ________________________ Biblioteca "MIHAI EMINESCU" -2006 13 McGovern Street, Cringila, N.S.W, 2502 - AUSTRALIA ________________________ Biblioteca " Mihai Eminescu " a fost declarata constituita la data de 25 Septembrie , 1996 , cu programul de deschidere si servire a cititorilor incepand cu dimineata zilei de 26 , ceea ce corespundea festiv si cu istoricul eveniment (mai putin cunoscut ) , Septembrie 1851 , cand Emigratia romana adera la Comitetul european de la Londra, reprezentantul ei fiind D .Bratianu. Deci, idee a unei unitati a emigratiei romane are radacini istorice. Biblioteca este o investitie privata a familiei Ioan si Florica MICLAU dar este de serviciu public pentru comunitatea romaneasca , pentru imprumut de carti cititorilor romani, cu deplina gratuitate pentru servicii. Inceputul a fost modest, si numai din drag comunitar, pentru etnia romana mai putin numeroasa in zona la acel timp, care sa poata gasi undeva o carte romaneasca, pentru citit. Treptat biblioteca s - a imbogatit prin noi carti cumparate de familia Miclau. Pastram pe agenda istoricului bibliotecii si ajutorul dat de familiile de romani din Australia care au donat carti, precum si precum si pe cele primite din partea unor vizitatori romani prin intermediul Ambasadei Romane din Canberra. Biblioteci judetene din Romania, respectiv, Oradea-Bihor, Cluj-Napoca, chiar de la Arhivele nationale ale Romaniei, carti de mare valoare cum sunt: "Romania . Evolutie in Timp si Spatiu" , "Romania in Documente si Album" La timpul respectiv am multumit tuturor celor ce ne-au intins o mana de ajutor cu o carte romaneasca, si le multumim si azi, in al 12-lea an de existenta. Aprecierile cititorilor au fost intotdeauna publicate in filele Revistei "Iosif Vulcan", aparuta si aceasta in anii 1997, ca o necesitate si tocmai pe fondalul acestei biblioteci. Viitorul bibliotecii acesteea, nu poate fi decat frumos, deoarece odata existenta, aceasta eventual isi poate schimba adresa dar nu serviciile. Co-proprietar de perspectiva in timp deci, speram a fi tocmai fiica noastra Tincuta Miclau, actualmente studiind pentru a doua Diploma universitara aici in Australia, avand deja versuri publicate, deci o tanara speranta prin care biblioteca va supravietii negresit. Bibliotecar Ioan MICLAU AUSTRALIA

„NESTORUL PRESEI ROMANESTI ”

Se împlineste in acest an 2007 un secol de la trecerea în eternitate a lui Iosif Vulcan, om de cultură de o importanţă deosebită pentru epoca sa, „Nestorul presei româneşti”, cum avea să fie numit de un exeget. Manifestările dedicate acestuia, consacrate evenimentului şi organizate în judeţul Bihor, au fost multiple şi cuprinzătoare pentru întreaga activitate a acestui om de cultură. >prof.>Iosif Popa >>

===================== ________________________

IDEI , INITIATIVE SI CHIPURI DE LA ROMANII- AUSTRALIENI

===================== O Actiune ce se cere a fi pornita de urgenta si fara un timp determinat: “Inventarierea cartii romanesti vechi! Aceasta actiune are la baza o idee mare, care aminteste de acea arheologie lingvistica atat de necesara, dar cu potential recuperator de patrimoniu romanesc incalculabil, readucand in realitate valori ale culturii si istoriei romane vechi, stravechi, care momentan stau necunoscute, cine stie pe unde, sortite pierderii si distrugerii. Ca sa fie mai clara actiunea propusa, nu este vorba de adunari si stocari de carti intr-un loc, ci doar de comunicari statistice, prin care sa se adune niste date si informatii de existenta acestora. Esential va fi existenta cartii, titlul acesteea, autorul, anul publicatiei, limba in care este publicata, tematica acestei carti, etc., locul unde se afla cartea, starea ei de ingrijire, daca necesita reparat, etc., etc. ___________________________ ___________________________ Actiunea este la nivel global, iar ideea este a se cere sprijin si participare tuturor familiilor romanesti de pretutindeni, nu tocmai la bibliotecile mari existente, unde evidentele oricum sunt clare si asigurate! IOAN MICLAU >>> continuare>>> ==================== SCRIITORI DE LA ANTIPOZI ==================== Despre scriitor si cineast -aici>>>> ==================== Despre scriitoare si eseista -aici >>>>>> ==================== ADEVĂRATE, REALE PUNŢI DE LEGĂTURĂ, ÎNTRE ROMÂNI! Cornelia .T. Chifu: Spune-mi mai clar ce înseamnă revista losif Vulcan. Cu drag şi consideraţie.“ Ben Todica : „losif Vulcan“ e o revistă literară realizată de poetul loan Miclău, în care scriitori, poeţi, jurnalişti, specialişti, cititori, îşi publică lucrările. Abonamentul anual costă 20 de dolari. Acesta e salariul pe o oră de muncă în Australia. Scriitorul loan Miclău, este şi fondatorul, proprietarul, Bibliotecii Mihai Eminescu din Cringila, N.S.W, Australia, de unde cititorii români împrumută cărţi prin poştă. Deci este un om pasionat şi dedicat culturii neamului. !“ ==================== Pr. Ioan Vasile Prundus, de la Biserica "Sf.Ioan Botezatorul" - Sydney, la biblioteca "Mihai Eminescu" - Cringila, N.S.W ___________________________ ___________________________ Pictura tinerei Ramona Bozan - orasul Wollongong, N.S.W - Australia ____________________________
iulie 2018
L M M J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

RSS Revista IOSIF VULCAN – Australia

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: